| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 25 de gener de 2022


dimecres, 10 de desembre de 2008
>

Maresme. La plaga del morrut s'acarnissa amb les palmeres de Pineda de Mar i ja amenaça les del passeig Marítim

Les últimes dades oficials, de finals d'octubre, parlen de 342 exemplars afectats

T. MÁRQUEZ. Pineda de Mar
Pineda és el municipi del Maresme més afectat per la plaga de l'escarabat morrut de les palmeres. De fet, s'apunta com un dels focus principals des d'on es va començar a escampar la plaga ara fa dos anys. Les dades d'exemplars afectats –i que acabaran tallats– arribava als 342 a finals d'octubre, segons les darreres dades oficials. Des de l'agost passat, però, l'insecte ha entrat sense aturador al passeig Marítim que uneix el Poblenou amb el centre de Pineda i on hi ha desenes de palmeres.


+ Imatge d'algunes de les palmeres tallades de fa poc al passeig Marítim de Pineda. Foto: T.M.

Els efectes del morrut al passeig Marítim comencen a ser evidents. Grups de tres o quatre exemplars seguits han estat tallats pels tècnics després de detectar-hi la presència de la plaga. En aquest vial es va plantar fa anys aquesta espècie d'arbres que ha esdevingut amb el temps l'element més significatiu del passeig. Segons van confirmar fonts de l'Ajuntament, des de l'agost passat fins a finals de novembre un total de 19 palmeres del passeig s'han hagut de sacrificar davant la presència de l'escarabat morrut. La plaga, que va tenir l'inici en alguns jardins privats del veïnat de Pinemar, a la zona alta del municipi, ha anat baixant cap a la costa deixant darrere seu un bon grapat de troncs tallats.

L'insecte, doncs, amb un radi d'actuació molt ampli, pot haver trobat en el passeig l'escenari ideal per alimentar-se durant mesos atesa la poca distància que separa una palmera d'una altra. Malgrat els tractaments preventius aplicats en aquests arbres des de fa temps, encara avui no se n'ha trobat cap capaç d'anul·lar els efectes del morrut. La regidora de Medi Ambient, Mònica Palacín (ERC), no amaga la preocupació pel futur de les palmeres a Pineda. «Durant molts anys, l'únic criteri que s'aplicava a la jardineria en les noves urbanitzacions era l'econòmic. La palmera era barata i es plantaven a grapats, sense tenir en compte la seva fragilitat davant les possibles plagues», assenyala.

Per Palacín, a dia d'avui ningú no pot assegurar que les palmeres del passeig Marítim es mantinguin. «L'insecte ha fet feina durant l'estiu a l'interior del tronc, però no ha estat fins a la tardor que s'han pogut comprovar els desastrosos resultats», comenta. Des de l'àrea de Medi Ambient, de la qual ara penja el servei de Jardineria municipal, està previst aplicar una nova planificació sobre les zones que s'han de replantar.LA GENERALITAT NO PAGARÀ
Mònica Palacín va explicar ahir que a la situació crítica que viu Pineda a causa de l'avanç de l'escarabat morrut s'agreuja amb l'anunci de la Generalitat que deixarà de pagar la destrucció dels exemplars malalts. «Ens han comunicat que retallen la despesa i que a partir d'ara cada municipi haurà d'assumir el cost de la tala», diu Palacín que afegeix: «Ens haurem de plantejar si destinem els diners a tractaments preventius que, de moment, no donen resultat, o els derivem a afrontar les factures per tallar les palmeres.» Tallar una palmera malalta costa entre 400 i 600 euros. «Haurem de ser molt més exigents amb els particulars que tinguin palmeres infectades, perquè hauran d'assumir el cost de la tala que, d'altra banda, l'haurà de fer un tècnic autoritzat per l'Ajuntament», exposa. Hi afegeix: «Cal assegurar-nos que la manipulació dels exemplars la fan professionals, per evitar que la plaga encara s'estengui més.»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El morrut amenaça el passeig Marítim de Pineda.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.