| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 9 de desembre de 2023


dijous, 4 de desembre de 2008
>

El govern té ara sis mesos per decidir com reduirà l'ús de bosses de plàstic

El PSC, ERC i ICV-EUiA acorden una esmena a la llei d'acompanyament per posar fi a aquest residu

EMMA ANSOLA. Barcelona
Via lliure a les bosses de plàstic, de moment, fins al juny. L'esmena aprovada ahir finalment pel PSC, ERC i ICV-EUiA a la llei d'acompanyament del pressupost obliga el govern a crear una comissió de treball perquè en el termini de sis mesos presenti propostes dirigides a «substituir la distribució gratuïta de bosses de plàstic de nansa» amb l'objectiu final de reduir l'ús d'aquest producte. La comissió la formen responsables del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el d'Innovació, Universitats i Empresa, entitats ambientalistes, de consumidors i dels sectors comercials i industrials implicats en la distribució de les bosses.


+ La reducció del nombre de bosses de plàstic és l'objectiu de l'esmena del tripartit. Foto: G. MASSANA

Per ICV-EUiA, es tracta de la primera mesura legal que servirà per donar impuls a la reducció de la quantitat de bosses de plàstic. Pel PSC i ERC, però, es tracta de reconduir una situació que la formació ecosocialista va presentar «de forma precipitada», en paraules de la portaveu d'ERC, Anna Simó. Una opinió compartida per la portaveu adjunta del PSC, Carme Figueras, que assegurava que ICV-EUiA «pretenia anar massa de pressa».

Amb aquestes declaracions i l'aprovació de l'esmena es va donar per tancat, o si més no per prorrogat, el problema a l'entorn de les bosses de plàstic que va començar divendres passat, en què la formació ecosocialista va anunciar la presentació d'una esmena que tenia l'objectiu de fer visible, a partir del gener del 2009, el preu de les bosses de plàstic al tiquet de compra. Les opcions eren llavors que el client pagués el cost de la bossa o bé que l'usuari que no en fes servir es beneficiés d'un descompte. Els socis majoritaris de govern, el PSC i ERC, es van afanyar a desmarcar-se d'aquesta proposta assegurant que no hi donarien suport. D'altra banda, les distribuïdores alimentàries es van oposar a la mesura en considerar que era «una intromissió en l'activitat econòmica». A més, van criticar que aquesta mesura vulnera les negociacions que les distribuïdores porten a terme amb l'administració estatal des de fa tres anys per aconseguir la reducció de la quantitat de bosses de plàstic a l'Estat. Els que també es van oposar a la mesura inicialment presentada per ICV-EUiA van ser les entitats ambientals que des de fa sis mesos i a través de la campanya Catalunya lliure de bosses aposten per la creació d'una taxa o un impost ecològic de 20 cèntims per bossa de plàstic d'un sol ús que gravi realment el cost ambiental d'aquests productes. Per aquestes entitats, la mesura presentada per ICV representava un «retrocés de les expectatives que s'estaven creant a tots els nivells».

En vista d'aquest enrenou, i fins a última hora de la votació de les esmenes ahir al Parlament, les tres forces polítiques que donen suport al tripartit van negociar un acord que, segons cadascun dels portaveus, els satisfà a tots.

Ara caldrà veure com s'articulen les mesures que haurà de proposar al govern una comissió de treball integrada per membres del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i el de Medi Ambient i Habitatge, així com representants dels sectors afectats (consumidors, comerços, industrials i entitats ambientals). Per les entitats ecologistes, aquestes mesures han de dur cap a la creació d'un impost ecològic a aplicar el 2010 amb campanyes pedagògiques el 2009.

CiU, que es va abstenir en la votació –el PP va votar-hi en contra–, va mostrar, irònicament, una pila de documentació que la Generalitat serveix en embolcalls de plàstic transparent.ORIOL PUJOL DOLORS CAMATS CARME FIGUERAS ANNA SIMÓ
portaveu del grup parlamentari de ciU portaveu del grup parlamentari d'icv-euIa portaveu adjunta del grup parlamentari del psc portaveu del grup parlamentari d'ERc
«La divisió, el desgavell i les contradiccions entre les forces del tripartit es manifesten fins i tot en la llei més important del govern»

«És una més de les arrencades de cavall i aturades de burro que fa aquest govern»

«Estem satisfets perquè la resolució permetrà limitar l'ús de les bosses de plàstic. És un pas endavant»

«ICV pretenia anar més de pressa del que convé; ara, en canvi, amb consens, hi ha més possibilitats d'èxit»

«No estàvem d'acord amb la prohibició immediata, ICV es va precipitar. Volem aprofitar el treball fet fins ara per reduir l'ús de les bosses»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>5,4 bosses per família el cap de setmana

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.