| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 24 d'octubre de 2019


dimarts, 2 de desembre de 2008
>

La indústria gironina podria perdre un 2% de llocs de treball a causa de la crisi

L'autor de l'anuari de Caixa Catalunya també pronostica una baixada de demanda turística

J.M. Gonzàlez.
Nou director zona Caixa Catalunya a Girona


MÒNICA CABRUJA. Girona
La indústria de les comarques gironines podria perdre de mitjana prop del 2% d'ocupació a causa del context de crisi econòmica, no perquè no sigui competitiva, sinó per la menor demanda europea, segons va manifestar ahir el catedràtic d'economia i autor de l'anuari econòmic comarcal de Caixa Catalunya, Josep Oliver, durant la presentació de l'estudi a Girona. Aquest expert també preveu que el sector turístic resultarà afectat per una baixada de la demanda, tot i que tindrà un punt fort al seu favor per incrementar l'ocupació, que és «la caiguda prevista de l'IPC i molt especialment la baixada del preu del petroli».
ACOMIADAMENTS.
A més dels sectors més directament afectats per la crisi i en què hi haurà més pèrdues de llocs de treball, que són la construcció i l'automoció, s'esperen caigudes d'ocupació en altres indústries, com ara el transport i les arts gràfiques, i en general acomiadaments del 2% de mitjana a tots els sectors. Pel que fa al tèxtil, tot i que s'esperen més reajustaments, Oliver manté que molts ja s'han fet en aquest sector i que la indústria que ha quedat és, en general, competitiva.

COMPETITIVITAT.
L'autor de l'anuari econòmic comarcal de Caixa Catalunya opina, però, que la indústria de les comarques gironines ha fet els deures durant aquests anys de bonança econòmica i actualment està preparada per fer front al context de crisi, tot i que hi ha un problema de demanda externa i que mentre Europa tingui dificultats econòmiques «patirà».

CONSTRUCCIÓ.
El catedràtic Josep Oliver també va destacar ahir que a partir del segon semestre de l'any, la davallada que es va registrar en habitatges iniciats ja va fer anticipar les dificultats econòmiques que travessa aquest sector durant aquest 2008 i que es preveu que persisteixin durant l'any vinent.

TURISME.
El sector turístic també podria resultar afectat per caigudes de demanda, a causa de la situació europea de crisi. Tot i això, té un punt a favor seu, que és la caiguda prevista de l'índex de preus del consum (IPC) i dels preus de l'energia, segons va remarcar Oliver.

SECTOR PRIMARI.
És un sector amb «oscil·lacions», segons va destacar Oliver. Aquest sector l'any passat va resultar afectat a les comarques de Girona per caigudes, que en el cas del sector agrari van ser del 1,8%; en el ramader, del 4%, i en el pesquer, del 0,6%.

BEN SITUATS.
L'autor de l'anuari considera que, en general, «estem molt més ben situats ara per afrontar la crisi que no el 1993, ja que «el sector públic és fort, es preveuen baixades dels tipus d'interès que augmentaran la confiança i la indústria ha fet els deures».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un canvi de cicle detectat l'any passat

>La indústria gironina pot perdre un 2% de llocs de treball

>«Oferirem tot el nostre suport»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.