| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 4 de desembre de 2023


dijous, 27 de novembre de 2008
>

Maresme. El Maresme s'uneix per aconseguir platges estables i un passeig marítim únic

Es crea una comissió d'alcaldes per reclamar accions de millora conjuntes a les administracions

TERESA MÁRQUEZ. Mataró
Platges sense problemes de sorra i un passeig marítim que s'allargui des de Montgat a Malgrat de Mar sense interrupcions que permeti combinar el passeig amb la bicicleta. Aquests són els eixos bàsics amb què treballarà la nova comissió d'alcaldes creada sota el paraigües del Consell Comarcal per consensuar totes les accions orientades a millorar el litoral del Maresme. El grup de treball –des d'ara el principal interlocutor amb les administracions superiors– està integrat per l'alcalde de Mataró, el de Cabrera i el de Santa Susanna, i l'encapçala el president del Consell Comarcal i també alcalde de Dosrius, Josep Jo.


+ La platja de l'Os de Premià de Mar, una de les afectades per la falta de sorra. Foto: A. GENÍS

Posar fi als eterns problemes de platges en regressió, especialment en el Maresme central, i recuperar la vella reivindicació d'un passeig marítim únic que connecti al costat del mar tots els municipis costaners de la comarca. Amb aquests dos enunciats com a reptes a assolir, dimarts passat en el marc d'un consell d'alcaldes extraordinari del Consell Comarcal del Maresme es va crear una comissió integrada per tres alcaldes i el mateix president del consell. «És fàcil d'entendre que com a comarca vulguem solucions efectives a problemes que no afecten només un municipi», precisa el president del Consell Comarcal, Josep Jo (PSC). En aquest sentit, s'ha buscat l'equilibri territorial en la comissió i hi apareixen l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron (PSC); el de Cabrera, Jaume Borràs (CiU), i el de Santa Susanna, Josep Monreal (CiU).

La llista de peticions que caldrà transmetre a les administracions gira al voltant de la construcció d'espigons a la platja o altres sistemes que permetin fixar la sorra i evitar la regeneració periòdica de determinats trams. «La veu d'una única població pot ser escoltada, però la que representa tot un territori segur que té més força», apunta Jo. L'altre gran àmbit on cal actuar és en el dels passejos marítims integrats en un únic recorregut que enllaci Montgat amb Malgrat de Mar. Una vella reivindicació que només ha fet fortuna en trams molt concrets, tot i que darrerament, municipis com Llavaneres i Mataró han decidit reclamar conjuntament. «Ara, en plena revisió sobre les competències de cada administració en matèria de costes és el moment d'actuar», diu Jo, que afegeix: «Un dels grans potencials de la comarca és la seva façana litoral i cal mantenir una única direcció pel que fa a les futures actuacions.»TAMBÉ ELS ACCESSOS
Una tercera via a treballar pel que fa al full de ruta conjunt de la comissió de municipis costaners és la que correspon als accessos a la platja. «Els passos cap a la façana litoral s'han de millorar, perquè es tracta d'un aspecte bàsic per potenciar la zona», considera el president del Consell Comarcal. Precisament, l'anunci sobre els accessos fets des de l'organisme coincideix en el temps amb el de l'Administrador de Infraestructures Ferroviàries (Adif), que el mes passat va confirmar que eliminaria els passos a nivell del tren de Tordera i Calella. La presència de l'estructura ferroviària a primera línia de mar ha estat considerada històricament com una barrera física de l'accés cap a la platja.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. Els primers projectes del Maresme 2015, en marxa

>El Maresme vol un projecte global per millorar la façana litoral

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.