| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 6 de desembre de 2023


dissabte, 22 de novembre de 2008
>

Puxeu diu que la proposta de cabal ambiental de l'Ebre no es pot assumir

Les declaracions del secretari d'estat indignen la PDE, que reclama una moratòria per als regadius

ROSER ROYO. Tortosa
La proposta de cabal ambiental de l'Ebre que va aprovar la comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre el març del 2007 i ratificat uns mesos més tard pel Parlament català no es pot assumir. Així ho ha manifestat el nou secretari d'estat de Medi Ambient, Josep Puxeu, qui assegura en una entrevista publicada ahir pel setmanari La Veu de l'Ebre que «no es pot fer un cabal ambiental». Les seues declaracions han aixecat indignació a les Terres de l'Ebre. «Són un insult», diu el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. «No es pot menysprear el tram final del riu», va afegir el president de la comissió per a la Sostenibilitat, Josep Canicio.
«No es pot fer un cabal ambiental, no es pot tractar un riu», afirma el secretari d'estat de Medi Ambient, Josep Puxeu, a l'entrevista, on també admet que la part més fràgil del riu és el Delta i el tram final, «però la planificació és global», diu. El número dos del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí assegura que «la realitat d'aquest riu tan fràgil, tan llarg i complex com és l'Ebre requerix un realisme molt alt; i no pot ser que cada territori per on passa el riu faça la seua reserva i la seua planificació». En aquest sentit Puxeu diu que per planificar s'han de tenir en compte tots els usos des de la capçalera fins al final i cobrir les necessitats del Delta. El missatge no és clar del tot però deixa entreveure que el govern de l'Estat, que és el que té competències per assumir la proposta de cabal mínim aprovada per la comissió de la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre i ratificada pel govern català, no assumirà aquest cabal mínim xifrat entre els 12.783 i els 7.305 hectòmetres cúbics anuals i que segons els científics garantiria les aportacions de sediments i aigua suficients per frenar la regressió, salinització i subsidència del Delta.

«És un insult per a la gent de les Terres de l'Ebre i un menyspreu al procés de participació ciutadana», va manifestar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs. «No poden fixar un cabal ecològic però sí que es poden atorgar més regadius?», va preguntar-se Tomàs, que va reclamar una moratòria de noves concessions de regadius a l'Ebre mentre no s'haja aprovat un cabal mínim. «L'Estat sap que el govern català no defensarà aquest cabal mínim, perquè els interessa més aconseguir la concessió del Segarra-Garrigues, i el que sí que volen és satisfer les demandes d'Aragó i Navarra», va afirmar el portaveu antitransvasament. «No és pot menysprear el tram final del riu Ebre», va manifestar, per la seua banda, el president de la comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, Josep Canicio. «Sabem que la nostra proposta de cabals no va a missa però és una proposta acurada i científica no una bogeria conservacionista. Si la rebutgen ho han de fer amb arguments científics», va cloure Canicio.

Una interpretació ben diferent de les paraules del secretari d'estat de Medi Ambient feia el director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno. «L'únic que diu Puxeu és que és un tema complex i difícil, però entenc que la voluntat de l'Estat és incloure la nostra proposta dins el debat del pla de conca», va afirmar Gimeno. «Tenim tres factors a favor: la directiva mar d'aigües; la seriositat científica del document que proposa un cabal variable segons les estacions i els anys; i l'ampli consens social assolit a l'hora d'aprovar-lo», va afegir el director dels serveis territorials de Medi Ambient.MANOLO TOMÀS
portaveu de la plataforma en defensa de l'Ebre (pde)
«És un insult a les Terres de l'Ebre. El govern català no serà bel·ligerant amb l'Estat a l'hora de defensar aquest cabal mínim perquè li interessa més que tire endavant el canal Segarra-Garrigues»


JOSEP CANICIO
secretari de la comissió per a la sostenibilitat de les terres de l'ebre
«Som conscients que la nostra proposta no va a missa, però és una proposta seriosa, no una bogeria conservacionista i si la rebutgen ho hauran de fer amb arguments»


VÍCTOR GIMENO
director dels serveis territorials de medi ambient a l'ebre
«No crec que l'Estat no tinga en compte la nostra proposta de cabals. En tot cas entenc que siga difícil quadrar els diferents plantejaments dels diferents territoris per on passa el riu»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Visita» al canal Xerta-Sénia

>Puxeu diu que el cabal ambiental de l'Ebre és inassumible

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.