| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 21 d'octubre de 2017


dissabte, 22 de novembre de 2008
>

Un darrer peritatge demanat pel jutge conclou que l'edifici del carrer Vallespir es troba en estat de ruïna

L'informe fa una estimació més concloent que la que formulen els mateixos propietaris

F. ESPIGA. Barcelona
El procés judicial obert per un suposat cas d'assetjament immobiliari que afecta els inquilins del número 25 del carrer Vallespir, a Sants, ha entrat en la fase decisiva. L'informe pericial encarregat pel jutge conclou que l'immoble està en estat de ruïna, ja que les obres que s'hi haurien de fer per reformar-lo superen amb escreix el 50% del valor de l'edifici. De fet, els càlculs d'aquest informe són fins i tot més contundents que els que van fer els pèrits dels propietaris, la part demandant en la causa.


+ Una vista de la façana de l'edifici, situat al número 25 del carrer Vallespir. Foto: ORIOL DURAN

Els informes pericials s'han convertit en un element metafòric il·lustratiu d'aquest procés judicial, que ha aixecat una notable expectació a Sants. Per una banda, hi ha els propietaris de l'edifici que van presentar una demanda per reclamar que aquest sigui declarat en estat de ruïna. Com a munició per a la seva tesi, van presentar un estudi d'un pèrit que indica que la construcció té un valor de 340.000 euros, però que les obres per remodelar-lo en costarien uns 198.000. És a dir, més del 50% de la vàlua de la construcció, el percentatge que estableix la llei d'arrendaments urbans per poder decretar el certificat de ruïna. A l'altre costat hi ha els inquilins, que tenen contractes de lloguer de renda antiga i que asseguren que són víctimes d'un cas d'assetjament immobiliari, ja que se'ls vol fer fora. I, és clar, també han aportat informes pericials, en aquest cas dos, que fan una valoració ostensiblement superior de l'edifici –uns 800.000 euros–, mentre que les reparacions oscil·larien entre 106.000 i 196.000 euros.

Davant d'aquest ball de xifres, el jutge que s'ocupa del cas va decidir encarregar un darrer informe a un expert, les conclusions del qual ja han transcendit. L'expert en qüestió quantifica el valor actual de tot l'immoble en 267.000 euros, una suma fins i tot més baixa que la que plantegen els propietaris en qualitat de demandants (340.000 euros).

Partint d'aquest barem estableix que els pisos –que cal recordar que es troben a Sants– costen entre 10.000 i 17.000 euros cadascun. Pel que fa a les obres que caldria fer al conjunt del bloc, la xifra puja uns 192.000 euros. La part més substancial correspondria a les que s'haurien de fer a la façana –69.709 euros–, i després vindrien els enderrocs projectats –56.415 euros– i encara les reparacions en els interiors de l'edifici: 16.808 euros.

El llistat d'actuacions que el pèrit considera que s'han de dur a terme per condicionar l'immoble és extensa, i inclou des del reforçament de les bigues dels pisos fins a l'enderroc dels coberts del pati interior. De fet, aquesta és la part que es troba en pitjor estat. L'informe és demolidor. Alerta que hi ha un «risc sanitari» per les males condicions en què es troben els desguassos que donen als baixos i al pati esmentat. Per contra, no es constata que hi hagi cap perill de despreniments a la façana, un aspecte que, paradoxalment, sí que han esgrimit els propietaris. Amb els resultats de l'estudi, el cas enfila el seu tram final, si més no pel que fa a l'àmbit judicial. Les parts elevaran d'aquí a poc les seves conclusions definitives i només caldrà esperar la sentència. En la vessant social, però, les entitats que donen suport als veïns prometen continuar fent guerra.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.