| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 23 de febrer de 2024


divendres, 21 de novembre de 2008
>

El tractament dels residus alumínics de Cerdanyola costarà entre 50 i 200 milions

El Centre Direccional rep una part de l'informe de l'abocador de Can Planas i ara estudiarà on situar els edificis previstos

C. ALUJU FERRER. Cerdanyola del Vallès
El consell general del Consorci del Centre Direccional de Cerdanyola va rebre divendres passat la primera part de l'informe sobre l'estat i la restauració de l'antic abocador de Can Planas i segons ha pogut saber El Punt les cinc opcions que planteja l'empresa Idom per actuar a la zona tenen un cost que oscil·la entre els quasi 50 milions dels treballs més econòmics i els 200 milions dels més cars. Quan es van encarregar els treballs el gener del 2007, les administracions públiques pressuposaven gastar-se sis milions. L'afectació de les escòries alumíniques, la runa i la brossa orgànica que anys enrere es va abocar a la zona obligaran ara a replantejar-se si es modifica el planejament urbanístic o si es traslladen les edificacions a la reserva de sòl tretes al túnel d'Horta.


+ Imatge d'arxiu de les caixes amb les mostres de prospeccions que es van fer a l'abril. Foto: C.A.F.

El Consorci del Centre Direccional s'ha limitat a dir que l'informe sobre Can Planas «no està aprovat», i que en la reunió de divendres passat «el consell es va donar per assabentat» de la primera part dels treballs encarregats a Idom. El treball fa una diagnosi de la contaminació actual del sòl i proposa fins a cinc actuacions per arreglar l'abocador. L'octubre passat, Els Verds-Alternativa Verda van dir que el consorci tenia l'informe d'Idom des del setembre, i ahir El Punt va saber que estava previst presentar l'informe al consell del consorci del 16 d'octubre, però finalment es va deixar sobre la taula.

Tot i que el consorci no ha volgut fer pública cap dada, aquest diari ha pogut saber que Idom planteja fins a cinc actuacions per tractar els residus d'alumini de Can Planas. Totes elles van més enllà dels sis milions d'euros que es pensaven gastar inicialment les administracions. L'actuació més cara s'acosta als 200 milions d'euros i comportaria extreure les més de 100.000 tones de restes alumíniques que hi ha enterrades a la zona i fer el seu reciclatge en una planta de residus especials. En canvi, la més econòmica està pressupostada en gairebé 50 milions i proposa no retirar els residus i fer pantalles de formigó per segellar la zona. En cap de les opcions plantejades no es permetria edificar-hi res a sobre.QUI HO PAGA?
Segons un conveni que es va fer públic el febrer de l'any 2007, les administracions que assumeixen els costos de la restauració de l'abocador de Can Planas són l'Agència de Residus de Catalunya, l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus i l'Ajuntament de Cerdanyola. Les dues administracions supramunicipals assumeixen cadascuna el 40% del cost de l'actuació, i el consistori el 20% restant.

Durant la reunió de divendres passat, responsables del consorci van demanar als representants del govern de Cerdanyola –l'alcalde, Antoni Morral, i la tinent d'alcalde Consol Pla– que donessin el vist i plau al projecte més econòmic. Però els integrants del govern local van demanar que l'informe primer es donés a conèixer als regidors del consistori per poder prendre una decisió conjunta. Segons ha pogut saber aquest diari, ahir a la tarda –a la seu del consorci– ja es va fer la reunió amb els regidors del govern, i dilluns al vespre és previst fer-la amb els edils de l'oposició.

La taca de sòl contaminat en cap cas afectarà el desenvolupament del nou eixample de Cerdanyola, una zona de 340 hectàrees entre Collserola, Sant Cugat i l'AP-7, amb el laboratori de llum sincrotró com a joia de la corona. El que sí obligarà a fer és una modificació del planejament urbanístic per ressituar en altres terrenys els pisos i les edificacions industrials previstes a la zona de Can Planas. L'edificabilitat de la zona es manté, així com els 3.540 pisos previstos. Una opció seria edificar en els terrenys guanyats a les reserves de sòl guanyades al traçat del túnel d'Horta.LA SEGONA PART
Fonts del Centre Direccional van explicar ahir a aquest diari que a partir d'ara es farà arribar la primera part de l'informe d'Idom a les administracions implicades perquè l'estudiïn i triïn una de les opcions presentades per restaurar l'abocador de Can Planas. A partir d'aquest moment, l'informe es farà públic i es presentarà, entre d'altres, als integrants del Consell Municipal de Medi Ambient perquè hi pugui fer les seves aportacions. Amb una decisió consensuada entre totes les parts, s'encarregarà a Idom que faci un avantprojecte de restauració que servirà de punt de partida per fer un concurs públic per tal d'encarregar la redacció del projecte executiu definitiu.

QUÈ SÓN LES ESCÒRIES ALUMÍNIQUES?
Les escòries alumíniques de segona fosa són produïdes per empreses que recuperen l'alumini de la ferralla mitjançant el procés de fosa amb sals. El residu resultant és altament tòxic perquè genera amoníac, àcid sulfhídric i fluorhídric.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Calendaris incomplerts

>Restaurar l'abocador de Can Planas de Cerdanyola costa entre 50 i 200 milions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.