| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 21 de maig de 2024


dijous, 20 de novembre de 2008
>

El Gepec rebutja que l'abocador del Pinell puga rebre residus metropolitansG. MORENO. El Pinell de Brai

El grup ecologista Gepec va emetre ahir un comunicat per advertir del «risc mediambiental inacceptable» que suposaria la construcció d'un abocador al Pinell de Brai, però sobretot el possible abocament del rebuig dels ecoparcs de l'àrea metropolitana de Barcelona. El Punt va avançar dilluns el projecte per instal·lar un abocador de residus de la construcció i una planta de reciclatge de runa al Pinell de Brai, així com de les gestions que s'haurien fet per restaurar les antigues mines d'argila amb bales de rebuig dels ecoparcs metropolitans. El Gepec assegura que ha confirmat la notícia per «altres fonts» i recorda que el «fracàs» dels mal anomenats ecoparcs és ben conegut a les comarques de Barcelona. Així, diu que una bona part del rebuig de la brossa municipal acaba compactat, empaquetat i soterrat en forats d'argileres i pedreres, sota la forma de bales que en realitat no són material inert, ja que contenen matèria orgànica, plàstics i metalls. Segons l'entitat, les campanyes de neteja d'imatge al voltant dels ecoparcs, a càrrec de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i d'algunes entitats públiques, no són més que el reflex d'un model de tractament de residus finalista, que consolida «un pèssim nivell de reciclatge» i un mecanisme «absurd» de transferència i exportació dels residus, lluny del seu lloc d'origen. De fet, el Gepec adverteix que en alguns casos les bales dels ecoparcs es porten a altres comunitats autònomes.

En aquesta línia, el Gepec assenyala que la sol·licitud d'aprofitament de l'argilera del Pinell de Brai no s'ha tramitat per soterrar-hi bales d'ecoparc, sinó per fer-hi només els abocaments de terres i runes de la construcció. A més, l'abocador projectat podria tenir més de 10 hectàrees, el doble de l'actuació que s'està fent a l'argilera Elena de Cerdanyola del Vallès, que també s'està omplint amb bales de rebuig. En tercer lloc, el Gepec avisa que l'argilera del Pinell es troba a tocar de l'espai protegit de la Xarxa Natura 2000, i que els aqüífers d'aquesta zona són subsidiaris del riu Canaletes. Finalment, el grup ecologista remarca que soterrar les bales d'ecoparcs implica la generació de lixiviats (líquids tòxics) i de gas metà durant un mínim de 30 anys. «Estem convençuts que la majoria dels veïns del Pinell no volen que es construeixi un abocador al seu terme, i molt menys que acabi sent la destinació de les bales dels ecoparcs barcelonins», diu el Gepec, que assenyala que les comarques del sud també rebran ara una part dels residus de l'àrea metropolitana.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.