| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 25 de gener de 2022


dijous, 20 de novembre de 2008
>

Maresme. El Nadal menys il·luminat al Maresme

Tots els ajuntaments apliquen fórmules per abaratir la despesa en llums als carrers durant les festes

T.M. LL.M. LL.A. A.G.. Mataró
El fantasma de la crisi barrejat amb les sempre malmeses economies locals tindrà aquest any repercussions més visibles en aspectes que, per molts, s'havien convertit en tradicions inamovibles. És el cas de l'enllumenat especial per Nadal que s'instal·la als carrers i places del Maresme. Aquells que ha de subvencionar directament el consistori patiran canvis importants per retallar la despesa. Des d'apagades més d'hora a substitució dels llums per sistemes de menys consum o deixar de llogar dissenys trencadors per conformar-se amb el material de reserva. Tots els ajuntaments de la comarca s'estrenyen el cinturó per les festes.


+ Mataró ja ha començat a instal·lar la decoració lumínica de Nadal./ Foto: LL.M.

200La majoria de poblacions han aplicat les tisores a les partides destinades a il·luminació nadalenca urbana. Especialment quan aquest servei l'ha d'abonar directament l'Ajuntament, fet que en certs consistoris com el de Pineda, va representar el 2007 una despesa de 100.000 euros per menys d'un mes. Aquest mateix Ajuntament ha anunciat que el 2008 hi destinarà poc més de 30.000 euros i que això comporta que els llums només es penjaran en aquells carrers més cèntrics pels quals ha de passar la cavalcada dels Reis Mags «perquè llueixi». A Calella, d'altra banda, el consistori es fa càrrec de la despesa del consum dels llums i del permís perquè s'instal·lin en llocs públics, però són els comerciants els que n'assumeixen la instal·lació. Com a novetat estalviadora d'aquest any, exceptuant els dies forts del Nadal, els llums s'apagaran a la mitjanit.

La Unió de Botiguers de Mataró és l'entitat que s'encarrega de col·locar la decoració lumínica a la capital del Maresme. El secretari de l'entitat, Josep Filbà, explica que aquest any el pressupost s'ha reduït un 18% i ha passat dels 70.000 euros del 2007 als prop de 60.000 d'enguany. «Hem tingut més dificultats que mai i alguns carrers del centre aquest Nadal no estaran il·luminats», va avançar Filbà. I és que molts botiguers de la ciutat han decidit aquest any retirar l'aportació econòmica, amb la qual es paga els llums.HORARIS RESTRINGITS
A Malgrat se seguirà un horari estricte de funcionament dels llums i els dies no festius s'apagaran a quarts de 10, una hora abans. Els dies 24 i 31 el període d'encesa s'allargarà fins a les 2 de la matinada. «Instal·larem els llums estrictament indispensables al centre del poble», diu el regidor de Serveis, Joan Gallart (CiU), que també apunta que el consistori no llogarà cap enllumenat com feia en anys anteriors i que les bombetes dels llums es canviaran per LED. A Arenys de Mar també es canviaran les bombetes de baix consum per LED. Amb aquest sistema, i sumant-hi la reducció de mitja hora de l'horari d'encesa, el consistori calcula reduir el consum prop d'un 30%. Altres municipis de la comarca com Teià i Arenys de Munt ja han anunciat que reduiran «dràsticament» la despesa en instal·lació d'enllumenat. En el primer cas, el regidor de Cultura de Teià, Josep Botey (CiU), va anunciar que es passarà dels 48.000 euros invertits el 2007, a destinar-hi uns 17.000 euros enguany. De la mateixa manera, Botey va reconèixer que l'enllumenat es col·locarà en menys punts de la població. «S'han d'estudiar bé quines opcions tenim amb el pressupost assignat, potser apostem per un gran punt lumínic o posar-ne només a punts significatius», comentava el regidor.

AMB INTERMITÈNCIES
Pel que fa al Masnou, també s'hi apostarà per la col·locació de llums amb LED. Amb aquest sistema, el consistori té previst estalviar-se uns 10.000 euros. A Cabrils, també s'ha volgut retallar la despesa. D'aquesta manera, els llums s'encendran només pel pont de la Constitució i el dia de Santa Llúcia. A partir del 20 de desembre fins després de Reis, cada dia. Aquesta intermitència és una de les mesures per estalviar. A Premià de Mar i Vilassar de Mar l'estalvi es farà amb bombetes de baix consum, com en anys anteriors.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. Els LED s'imposen a la comarca

>Els ajuntaments del Maresme retallen la despesa en llums de Nadal

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.