| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 2 de juny de 2023


dimarts, 18 de novembre de 2008
>

La Generalitat aixecarà les restriccions del sistema Ter-Llobregat a finals de mes

Encara continua vigent el decret de sequera perquè es manté l'excepcionalitat a la Muga, el Catllar i el cap de Creus

ROSA M. BRAVO. Barcelona
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va anunciar ahir que a finals de mes s'aixecaran les restriccions d'aigua a la conca del Ter-Llobregat, ja que els embassaments del sistema estan al 72,4% i no cal mantenir les restriccions que dicta el decret de sequera pel fet d'estar en nivell d'excepcionalitat 1. Així, es deixaran d'aplicar restriccions com ara l'ús d'aigua potable a les fonts ornamentals, per al reg a parcs i jardins públics i per a les piscines. Tanmateix, el sistema Ter-Llobregat ha de complir les mesures generals que estableix el decret de sequera, ja que encara no s'ha anul·lat ni s'ha previst fer-ho abans de final d'any. El motiu és que a la conca de la Muga encara es manté el nivell d'excepcionalitat 2, i al Catllar i el cap de Creus la 1.


Baltasar va explicar ahir que els pantans del sistema Ter-Llobregat estan al 72,4% de la seva capacitat, motiu pel qual el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua proposarà al Consell de Govern, a finals d'aquest mes, que aixequi l'excepcionalitat 1 sobre el sistema que abasteix Barcelona i l'àrea metropolitana i el torni a la normalitat que tenia abans de la sequera. «El govern farà cas d'aquesta recomanació», va avançar Baltasar, per la qual cosa preveu el pas a una situació de normalitat «en quinze dies». Quedaran llavors sense vigència les restriccions que es van imposar el 13 d'abril del 2007. En un primer moment, el sistema Ter-Llobregat es va classificar amb el nivell d'excepcionalitat 2 pel baix nivell dels embassaments, fet que va suposar que no es podia destinar aigua potable a omplir piscines públiques i privades, a regar jardins particulars i en instal·lacions lúdiques. Tampoc es podia netejar el cotxe al carrer ni netejar els carrers amb aigua potable, excepte per raons sanitàries. Després de les pluges de la primavera passada, el govern va avaluar l'estat de la sequera i va decidir passar el sistema Ter-Llobregat al nivell d'excepcionalitat 1, ja que els embassaments estaven al 53%. S'ha mantingut la prohibició d'ús per a fonts ornamentals, i només es va permetre, en alguns casos, durant les festes de la Mercè a Barcelona. També s'han mantingut mesures per minimitzar el reg en parcs i jardins públics, s'ha reaprofitat l'aigua de les piscines i s'ha reduït l'ús d'aigua potable per a la neteja viària. Ara que els pantans d'aquest sistema superen el 72%, l'ACA proposarà l'aixecament de les restriccions.

No es deroga, però, el decret de sequera, que s'ha prorrogat durant el 2008 i és vigent fins a finals d'aquest any, sempre que no es torni a prorrogar. Quan es va prorrogar, es va decidir fer-ho fins al 31 de desembre del 2008 excepte si es dóna el cas que les reserves d'aigua de totes les conques superin el nivell 1 d'excepcionalitat. Això no ha passat, ja que la conca de la Muga encara es manté al nivell 2, donat que els seus embassaments estan al 23% de la capacitat. També es mantenen les restriccions al cap de Creus-Costa Brava Nord i a l'àrea de l'embassament del Catllar. Aquests dos casos es troben afectats pel nivell d'excepcionalitat 1.

La vigència del decret obliga a mantenir unes mesures generals, tot i que hi hagi territoris sense problemes d'aigua. Per exemple, les entitats subministradores de municipis de més de 2.000 habitants i els industrials que consumeixin més de 1.000 metres cúbics al dia hauran de declarar les seves captacions. Les hidroelèctriques que no siguin de peu de presa funcionaran sense provocar oscil·lacions als cabals dels rius i l'Agència Catalana de l'Aigua pot substituir part del reg agrícola per aigües regenerades. NOTÍCIES RELACIONADES

>Nou parc fotovoltaic a Abrera

>Les restriccions d'aigua s'aixecaran a final d'aquest mes

>Les restriccions d'aigua s'aixecaran a final d'aquest mes

>Les restriccions d'aigua s'aixecaran a final d'aquest mes

>La Generalitat aixecarà a final de mes les restriccions d'aigua per la sequera

>Les restriccions d'aigua s'aixecaran a final d'aquest mes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.