| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 3 de desembre de 2024


diumenge, 16 de novembre de 2008
>

De què parlem quan parlem d'ERO

Una anàlisi de per què es presenten expedients de regulació d'ocupació, per quins motius, com es tramiten i com els resol l'administració

ANNA PUIG.

Tots els mitjans de comunicació omplen planes i planes i minuts de ràdio i televisió parlant de la crisi econòmica i dels anomenats ERO. Però de què parlem quan parlem d'ERO? ERO són els expedients de regulació d'ocupació que presenten les empreses o els representants legals dels treballadors per sol·licitar l'extinció de contractes de treball (acomiadaments col·lectius) la suspensió temporal de feina d'una part dels treballadors o la reducció de jornada. Aquests expedients han d'estar justificats per causes econòmiques, tècniques, organitzatives, productives o de força major. I ha de ser l'administració, en aquest cas la Generalitat, la que revisi el procés i acabi aprovant la proposta de l'empresari, a diferència dels acomiadaments individuals, en què no és necessari que l'administració hi intervingui.

PROCÉS.
En els casos d'acomiadaments col·lectius, l'empresari presenta l'expedient de regulació d'ocupació i, de manera simultània, ha d'obrir un procés de negociació o consultes amb els treballadors. Aquest període s'ha de perllongar, com a mínim, 30 dies (15, si l'empresa té menys de 50 treballadors). Durant aquest temps, les parts han de negociar «de bona fe» sobre les causes que justifiquen l'acomiadament i la possibilitat d'evitar o reduir-ne els efectes. Si el procés de negociació acaba amb acord, l'administració ha de comunicar a l'INEM la iniciació de l'expedient i demanar els informes pertinents, entre els quals n'hi ha d'haver un d'Inspecció de Treball. Si la negociació no acaba amb acord, la Generalitat ha de valorar si l'acomiadament està justificat, i ha d'estimar o desestimar la sol·licitud. En el cas dels ERO de suspensió temporal, el procés és el mateix excepte que la negociació és de quinze dies.

COM S'HA DE TRAMITAR.
La sol·licitud d'ERO s'ha de presentar als serveis territorials del Departament de Treball del centre afectat. Si afecta treballadors de centres situats en més d'una demarcació, la competència és de la direcció general de Relacions Laborals. I, en cas que l'ERO s'apliqui a centres d'un mateix grup situats a diferents punts de l'Estat, serà el Ministeri de Treball l'òrgan que se'n farà càrrec.

MOTIUS.
La justificació per presentar un ERO s'ha de basar en raons econòmiques, tècniques, organitzatives, productives o de força major. I, en concret, hi ha catorze subcategories: manca de productivitat, reconversió, problemes de tresoreria o finançament, ruïnes o obres en immobles, restricció de la demanda o el consum, rescissió de contractes (en cas d'empreses subcontractades), falta de matèria primera, força major, aplicació de mesures econòmiques, reestructuració (no reconversió), tècniques o tecnològiques, organitzatives, de producció o fallida, concurs de creditors o deutes.

RESOLUCIÓ.
Els expedients que arriben al Departament de Treball han de ser tots resolts i acaben autoritzats, no autoritzats o desistits, o arxivats. Dins dels autoritzats, n'hi ha que són pactats entre les parts (treballadors i empresa) i d'altres que no.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'atur fa setze mesos que creix sense aturador

>La crisi del sector industrial ha enviat a l'atur prop de 6.000 treballadors des de principi d'any a Catalunya, on també...

>Prop d'un centenar de persones demanen a Girona que els polítics assumeixin la crisi

>Mesures per reforçar l'economia en temps de crisi

>Les regulacions d'ocupació ja han deixat 900 gironins a l'atur i mil més n'estan pendents

>Els treballadors de Hutchinson reclamen a l'empresa el pressupost i el pla de futur, per negociar

>Una seixantena més de treballadors de Torraspapel s'afegeixen a la vaga en el torn del cap de setmana

>La crisi positiva

>«M'han indemnitzat dos cops»

>«Mai t'esperes que una cosa com aquesta et passi a tu»

>«Tot això es viu amb molta mala llet»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.