| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 24 de febrer de 2024


diumenge, 16 de novembre de 2008
>

Tres lletres que fan por

De què parlem quan parlem d'ERO? Una anàlisi del perquè es presenten expedients de regulació d'ocupació, per quins motius, com es tramiten i com els resol l'administració

ANNA PUIG.

+ A la imatge, la manifestació contra el tancament d'indústries del passat 5 de novembre. Foto: J. RAMOS

Tots els mitjans de comunicació omplen planes i planes i minuts de ràdio i televisió parlant de la crisi econòmica i dels anomenats ERO. Però de què parlem quan parlem d'ERO? ERO són els expedients de regulació d'ocupació que presenten les empreses o els representants legals dels treballadors per sol·licitar l'extinció de contractes de treball (acomiadaments col·lectius), la suspensió temporal de feina d'una part dels treballadors o la reducció de jornada. Aquests expedients han d'estar justificats per causes econòmiques, tècniques, organitzatives, productives o de força major. I ha de ser l'administració, en aquest cas la Generalitat, la que revisi el procés i acabi aprovant la proposta de l'empresari, a diferència dels acomiadaments individuals, en què no és necessari que l'administració hi doni llum verd.PROCÉS.
En els casos d'acomiadaments col·lectius, l'empresari presenta l'expedient de regulació d'ocupació i, de forma simultània, ha d'obrir un procés de negociació o consultes amb els treballadors. Aquest període s'ha de perllongar, com a mínim, 30 dies (15 si l'empresa té menys de 50 treballadors). Durant aquest temps, totes les parts han de negociar «de bona fe» sobre les causes que justifiquen l'acomiadament i la possibilitat d'evitar o reduir-ne els efectes. Si el procés de negociació acaba amb acord, l'administració ha de comunicar a l'Inem la iniciació de l'expedient i demanar els informes pertinents, entre els quals n'hi ha d'haver un d'Inspecció de Treball. Si la negociació no acaba amb acord, la Generalitat ha de valorar si l'acomiadament està justificat, estimant o desestimant la sol·licitud. En el cas dels ERO de suspensió temporal, el procés és el mateix excepte que la durada del període de negociació és de quinze dies.

COM TRAMITAR-HO.
La sol·licitud d'ERO s'ha de presentar als serveis territorials del Departament de Treball del centre afectat. Si afecta treballadors de centres situats en més d'una demarcació, la competència és de la direcció general de Relacions Laborals. I, en el cas que l'ERO s'apliqui a centres d'un mateix grup situats a diferents punts de l'Estat, serà el Ministeri de Treball qui se'n farà càrrec.

MOTIUS.
La justificació per presentar un ERO s'ha de basar en raons econòmiques, tècniques, organitzatives, productives o de força major. I, en concret, hi ha catorze subcategories: manca de productivitat, reconversió, problemes de tresoreria o finançament, ruïnes o obres en immobles, restricció de la demanda o el consum, rescissió de contractes (en cas d'empreses subcontractades), manca de matèria primera, força major, aplicació de mesures econòmiques, reestructuració (no reconversió), tècniques o tecnològiques, organitzatives, de producció o fallida, concurs de creditors o deutes.

RESOLUCIÓ.
Els expedients que arriben a Treball han de ser tots resolts i acaben autoritzats, no autoritzats o desistits o arxivats. Dins els autoritzats, n'hi ha que són pactats entre les parts i altres no.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Mai t'esperes que et passi a tu»

>Quan perds la feina

>«Mai vaig tenir la sensació que acabaríem així»

>«On demanarem feina, si no n'hi ha?»

>L'empresa Cotec de Ridellots de la Selva vol acomiadar 59 treballadors

>«Tinc tots els números d'acabar al carrer»

>Més de 600 persones es manifesten a Rubí pel futur de les plantes de Ficosa

>Mil manifestants reclamen a Barcelona que «la crisi la paguin els rics»

>«M'angoixa haver de buscar feina amb la crisi que hi ha»

>«Hem donat el millor, i ara ens trobem al carrer»

>«El tancament estava decidit de feia molt temps»

>Nou ERO cada setmana

>Els expedients de regulació afecten 302 treballadors de l'Ebre i 173 al Camp

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.