| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


dissabte, 15 de novembre de 2008
>

L'Estat condiciona la descontaminació del pantà de Flix als pous de Vinallop

Assegura que només s'utilitzaran en cas d'emergència i lamenta la «confusió»

J.P. ACN. Tarragona
El secretari d'estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Josep Puxeu, va assegurar ahir que els pous de Vinallop són «únicament» una eina de subministrament alternatiu del pla de seguretat necessari per descontaminar el pantà de Flix. Puxeu va lamentar que la ciutadania s'hagi «confós» en pensar que l'aigua dels pous es pot utilitzar per a altres usos, i va deixar clar que, en qualsevol cas, els hipotètics aprofitaments diferents «s'han de demanar».


+ La subdelegada del govern, Teresa Pallarès; el director del Centre d'Estudis de Dret Ambiental, Antoni Pigrau; el degà de Jurídiques, Anton Jordà, i Josep Puxeu, ahir a Tarragona. Foto: J.P.

Josep Puxeu va declarar gràficament: «No volem fer passar gat per llebre.» En aquest sentit, va reiterar que els pous de Vinallop «tenen només un sentit, que és el de ser un instrument de seguretat». Aquesta és, segons el secretari d'estat, la prioritat: «No podem posar en risc la salut dels ciutadans en cap concepte com a conseqüència de les obres», va dir. Sobre els treballs, va explicar que «l'obra està adjudicada, l'empresa hi està treballant i és bastant proper el moment en què es visualitzarà l'activitat».

Abans, però, va dir que «cal acabar d'expropiar alguns terrenys i tenir preparat l'abocador, el sistema de transport dels residus i el del seu condicionament». I, a més, els pous de Vinallop, on també s'han previst expropiacions, que «tant de bo no calgui dur a terme perquè arribem a un acord», va afegir. Segons Puxeu, no es pot dur a terme cap tipus d'intervenció sense assegurar abans que es podrà respondre adequadament a qualsevol possible episodi de contaminació com a resultat de les obres.

Pel que fa als usos de l'aigua dels pous de Vinallop, va dir que tant el polígon industrial Catalunya Sud com la resta d'interessats a disposar d'aigua «l'hauran de demanar al CAT, a concessions ja existents o al pla de conca», atès que la dels pous s'utilitzarà «només» en cas d'emergència.

Segons el secretari d'estat, al llarg del 2009 cal acabar de definir les «moltes necessitats» i els usos del sistema de la conca de l'Ebre tenint en compte el territori. «Sort n'hem tingut, de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, dels regants, dels alcaldes i de les institucions que han anat més enllà de l'administració pública i han ajudat a configurar un major règim de protecció del riu», va declarar.

Puxeu es va referir al caràcter «molt participatiu» del pla de conca, que l'any que ve ha d'estar elaborat, tal com determina la directiva marc de l'aigua, i va qualificar d'«esgarrifós» el fet que a la conca de l'Ebre encara hi hagi municipis amb problemes d'abastament. Per això, dels 400 milions d'euros d'inversió prevista l'any que ve per a l'Ebre, una part es destinarà a resoldre aquest problema. NOTÍCIES RELACIONADES

>Màster de dret ambiental a la URV

>L'Estat condiciona la neteja de Flix als pous de Vinallop

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.