| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 16 d'octubre de 2021


divendres, 14 de novembre de 2008
>

Les riberes són l'àmbit més degradat dels rius, segons ecòlegs de la UBEMMA ANSOLA. Barcelona

El 2015 és la data que s'ha fixat la Unió Europea per recuperar el bon estat ecològic dels rius. Amb aquest objectiu les administracions catalanes ja fa temps que fan una diagnosi de les masses d'aigua per determinar quines actuacions cal portar a terme en els anys vinents i complir així la directiva europea.

Per ajudar a assolir aquest objectiu, ahir es va presentar el primer manual que, de manera molt didàctica, intenta «posar ordre entre tot el material que s'ha editat fins ara per fer diagnosi ambiental i oferir una eina que ajudi tant tècnics de les administracions com membres d'associacions a saber quin és l'estat ecològic dels rius», assenyala una de les autores del manual, l'ecòloga de la UB Maria Rieradevall, que ha treballat en l'elaboració d'aquest nou llibre, juntament amb el també ecòleg Narcís Prat i la investigadora Laura Puértolas. Amb tot, Rieradevall admet que aconseguir recuperar l'estat ecològic dels rius serà una tasca difícil i que alguns rius són pràcticament insalvables a causa del deteriorament que presenten per culpa de l'activitat humana.

Pel que fa als espais fluvials, una de les zones que estan en pitjor estat són les riberes dels rius, a causa de la forta urbanització que al llarg dels anys han experimentat aquests espais. A més a més, les riberes són un espai clau per al bon funcionament ecològic del riu, sigui per les seves funcions ecològiques com a zones de refugi de fauna i font d'aliment o per les funcions físiques que donen estabilitat al riu i en retenen els sediments, entre altres beneficis.

L'edició d'Els espais fluvials ha tingut el suport de l'Obra Social «la Caixa» i la Diputació de Barcelona, i és el primer llibre d'un recull de quinze manuals de gestió d'hàbitats fluvials i terrestres.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.