Angle Editorial, Edicions Bromera i Cossetà nia Edicions han creat la xarxa d'editors independents Edi.cat amb la intenció de fomentar lÃnies de treball conjuntes en els à mbits de la promoció, la comercialització i la innovació. No és, doncs, una fusió empresarial. «És una aposta per la competitivitat; no volem minvar les singularitats sinó incrementar-les», explicava ahir en la presentació del projecte Eudald Tomasa, director d'Angle Editorial. En aquest sentit, consideren que la plataforma reforçarà la independència dels diferents segells, i subratllarà altres visions i estils en el mercat editorial català . Tomasa va desgranar com a reptes de futur el procés de globalització dels mercats, la transformació dels suports i la transmissió dels continguts que comporta l'era digital, i la necessitat d'esdevenir una «alternativa clara als processos d'aglutinació editorial» a Catalunya. Tomasa creu que «s'ha posat en dubte la lliure competència» a causa de la «situació hegemònica» que viu el sector editorial al paÃs, en referència, sense citar-ho, a la concentració del Grup 62.
Tot i que, «de moment», la iniciativa sorgeix només d'aquestes tres editorials, confien que hi haurà més incorporacions un cop la xarxa comenci a funcionar. Els impulsors admeten que no han traslladat la proposta a cap altra empresa encara, tot i que hi ha hagut segells que s'hi han interessat.
REFORÇAR LA PROMOCIÓ
Edi.cat preveu coordinar els departaments comercials de les tres empreses per reforçar la promoció conjunta dels catà legs respectius, cosa que ja es comença a concretar amb les novetats d'aquest Nadal, que inclouen tÃtols com, per exemple, Històries del ParadÃs, de Xavi Sarrià (Bromera); L'esplendor de la Barcelona burgesa, de LluÃs Permanyer (Angle), i 100 anys d'esquà a Catalunya, d'Antoni Real (Cossetà nia).
Es reforçarà també la distribució i s'intensificarà el contacte amb el llibreter. En l'aspecte comercial, es volen treballar gèneres diferents, com ara l'escolar i el llibre de regal, i també potenciar altres punts de venda no habituals, per exemple els centres comercials, les benzineres i els aeroports. També s'esmenta la possibilitat d'explorar en les edicions de butxaca. «El peix gros sempre es menja el petit, i no volem deixar-nos menjar», diu Bernat Bataller, director comercial de Bromera. Tomasa resumeix aixà la finalitat de l'aliança dels modestos: «Edi.cat neix per fer tot allò que una editorial no pot fer en solitari.» Altres accions conjuntes que ja comencen a prendre for ma són el web www.edi.cat, que es posarà en marxa el gener del 2009, i també a principis de l'any que ve es preveu l'organització d'una jornada de reflexió sobre l'estat de salut del sector de l'edició independent en català .
La xarxa Edi.cat, que aplega sensibilitats de diferents territoris de parla catalana, tindrà inicialment la seu a Barcelona.