| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 27 de setembre de 2022


dijous, 13 de novembre de 2008
>

Castells repta el govern espanyol a provar la seva prioritat social amb el finançament

Diu que la reforma és «inajornable» en el ple que rebutja les esmenes a la totalitat al pressupost de la Generalitat

ANNA SERRANO. Barcelona
El Parlament va rebutjar ahir les esmenes a la totalitat que els tres grups de l'oposició havien presentat al pressupost de la Generalitat pel 2009 i a la llei de mesures fiscals i financeres. Els comptes, que ascendeixen a gairebé 37.000 milions d'euros, segueixen la tramitació parlamentària malgrat la seva provisionalitat, ja que el govern català els modificarà així que s'acordi el nou finançament. I el conseller d'Economia, Antoni Castells, no preveu cap possibilitat que no sigui que l'acord es tanqui aquest any. Castells creu que la crisi «encara fa més inajornable la reforma». Com a desafiament, i referint-se al govern espanyol, el conseller va dir que aquells que fan bandera de les polítiques socials «haurien d'abordar amb més urgència que mai» el nou finançament.


+ El conseller d'Economia, Antoni Castells, ahir, en el ple del Parlament. / Foto: ORIOL DURAN

El pressupost pel 2009 està fet partint de l'actual sistema de finançament, un model que el govern català espera que fineixi amb l'any. «No preveiem cap altre escenari que el 2009 entri en vigor el nou model.» L'advertiment del conseller d'Economia arriba després del compromís de José Luis Rodríguez Zapatero, assumit en una reunió amb José Montilla, que el pacte es tancarà al desembre, rebut amb escepticisme des de Catalunya i més quan s'està a punt d'incomplir el pacte Saura-De la Vega perquè l'acord fos al novembre. El govern preveu modificar els comptes del 2009, quasi provisionals, un cop s'acordi la reforma, previsiblement, amb una ampliació de crèdit. I no accepta l'actual situació econòmica com a excusa d'un nou ajornament. Castells defensava ahir que «la crisi fa encara més inajornable» la reforma, ja que la Generalitat ha vist reduïts els seus ingressos (fins a un 4,5%) en el moment en què les polítiques socials són més necessàries. «Aquells que consideren prioritàries les polítiques socials haurien d'abordar amb més urgència que mai la reforma del nostre finançament», reptava Castells, en clara referència al govern espanyol. Demanava «voluntat política» per part de tothom.

El conseller va defensar el pressupost de la Generalitat de les tres esmenes a la totalitat presentades per l'oposició –CiU, el PP i Ciutadans– i que es van rebutjar –hi van votar en contra els grups del tripartit– després d'un debat de més de cinc hores i que és el primer pas perquè els comptes puguin aprovar-se al desembre. El projecte ascendeix a gairebé 37.000 milions en un context macroeconòmic previst de decreixement d'un 0,1% del PIB i amb la previsió que la taxa d'atur arribi a l'11,6% i es destrueixin fins a 55.000 llocs de treball. Són, assegurava Castells, uns comptes per «fer front a la crisi». En destacava l'austeritat però també la forta inversió que contenen per dinamitzar l'economia. Arriba fins al «rècord» de 6.500 milions, però més de dues terceres parts es finançaran amb deute, que el 2009 arriba fins al 9,4% del PIB. L'endeutament servirà, en part, per pagar el dèficit que el govern català ha previst per al 2009 i que puja fins a l'1% del PIB, un 0,5% més que l'any passat, i el màxim permès per la llei espanyola d'estabilitat pressupostària.PLUJA DE CRÍTIQUES
I aquesta és precisament una de les moltes crítiques que li van fer CiU i el PP, que no veuen creïble el dèficit previst de més de 2.100 milions i auguren que acabarà sent més elevat. L'oposició també va coincidir a qüestionar les previsions d'ingressos que fa el govern, que, per exemple preveu incrementar un 23% la recaptació del tram autonòmic de l'IRPF i que inclou una partida del suprimit impost de patrimoni. Castells va respondre que totes les previsions es fan en base a les que els facilita l'Estat. «És desastrós i antisocial», va censurar el diputat del PP, Enric Millo, pronosticant que, en comptes de combatre la crisi, augmentarà l'atur. Des de CiU, Antoni Fernández Teixidó, tampoc veu uns comptes per a la crisi, però es va oferir a cooperar amb el govern si s'accepten la vintena de mesures que va presentar a Castells. El conseller va acceptar l'oferiment garantint que estudiarà les propostes de la federació.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Solbes diu que compleix «fins a l'últim cèntim»

>Castells troba «inajornable» el nou finançament

>Castells troba «inajornable» el nou finançament

>Castells troba «inajornable» el nou finançament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.