| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dimecres, 12 de novembre de 2008
>

Vandellòs II s'atura de matinada per l'últim incident al reactor

Una campanya ecologista enfronta Greenpeace i Foro Nuclear

J. PRADES E. ANSOLA. Tarragona Barcelona
La central nuclear Vandellòs II s'ha aturat avui a les dues de la matinada per «dur a terme actuacions addicionals els pròxims dies, malgrat no haver-se detectat cap anomalia en les proves realitzades fins ara», després que la planta va reduir dissabte passat la potència a la meitat de la seva capacitat per la caiguda d'una de les barres de control del nucli del reactor.

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II va informar ahir de la decisió, presa «sobre la base del programa de diagnosi establert pels tècnics de la central, arran de la inserció en el nucli» d'una de les 48 barres que controlen la fissió del combustible. En la decisió de l'aturada programada d'aquesta matinada també s'ha tingut en compte «la referència de l'experiència operativa internacional, en concret la d'una central americana similar a Vandellòs II», segons el titular de la planta.

Així, l'ANAV adopta una posició preventiva tot i que, un cop substituït el fusible que va provocar la inserció accidental de la barra de control, no s'han detectat anomalies en les proves que s'han dut a terme. «Un cop realitzada la intervenció es procedirà a connectar novament la central a la xarxa elèctrica», va explicar l'ANAV, sense concretar quan preveia sincronitzar la planta. La central va estar aturada entre el 24 d'agost i el 22 d'octubre a causa de l'incendi que va danyar diversos components de la sala de turbines i va haver d'aturar-se poques hores després del primer intent de connexió per revisar alguns components de l'alternador.WWW.YOSOYANTINCLEAR.ORG
D'altra banda, l'entitat ecologista Greenpeace va presentar ahir el llançament d'una nova campanya contra la indústria nuclear, «tips de sentir arguments a favor de reobrir el debat nuclear, que, a més a més, està farcit de mentides», va assenyalar la delegada de l'entitat a Catalunya, Ana Rosa Martínez.

La nova campanya, que es presentarà demà a Tarragona, vol tenir el mateix impacte que la que es va començar a finals dels setanta amb el lema Nuclear? No, gràcies, però utilitzant eines de comunicació del segle XXI. Per això l'entitat ha obert la pàgina www.yosoyantinclear.org, que vol convertir-se en el primer registre d'antinuclears de l'Estat espanyol. A més, es convidarà tots els usuaris a gravar vídeos que mostrin la pancarta de protesta dissenyada per a la nova campanya. Els vídeos es podran penjar al web i es premiarà la gravació més votada entre els usuaris, la més atrevida, i la que mostri la pancarta a més persones.

A part de la campanya, l'entitat ha elaborat un document amb què vol «desmuntar totes les mentides que s'han dit sobre aquest tipus d'energia» per intentar obrir un debat que l'entitat considera fals. Greenpeace recorda al PSOE el seu compromís electoral de «substituir gradualment l'energia nuclear, tancant les centrals».EL SECTOR ATÒMIC RESPON
La rèplica de Foro Nuclear no es va fer esperar: critica la «manca de rigor alarmant» de la campanya ecologista i considera que plantejar el tancament de les centrals està «fora de context» perquè suposaria «una manca de garantia de subministrament elèctric, l'encariment dels preus de l'electricitat, l'augment de les emissions de CO2 i la destrucció de més de 30.000 llocs de treball.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Vandellòs II es torna a aturar pel darrer incident al reactor

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.