| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 de juliol de 2024


divendres, 7 de novembre de 2008
>

Salou valora en 1,5 milions els danys en béns municipals ocasionats per l'esclafit

El municipi descarta demanar que el declarin zona catastròfica, tot i que buscarà altres línies d'ajuda

MIREIA LACÀRCEL. Salou
Després de cinc dies treballant intensament per tornar a la normalitat, el municipi de Salou comença a conèixer l'abast de la catàstrofe natural que va viure la matinada de diumenge passat. El govern de la població calculava ahir que els danys soferts en béns municipals ascendirien a un milió i mig d'euros. L'executiu té gairebé descartada la possibilitat de sol·licitar que els declarin zona catastròfica, tot i que preveu buscar ajudes en algunes administracions. De moment, un total de 400 afectats ja han reclamat assessorament, tot i que la majoria desconeix qui els acabarà pagant els desperfectes causats per l'esclafit..


+ La ferralla que va quedar després del pas de l'esclafit pel pavelló de Salou. Foto: J. FERNÁNDEZ

El barri de la Salut de Salou torna a poc a poc a la normalitat. Ahir, encara s'hi podien veure molts membres de la brigada municipal treballant-hi per deixar la zona completament neta. Mentrestant, el govern d'Antoni Banyeres feia una primera valoració dels danys soferts per l'esclafit en els béns municipals. «Ara mateix fixem els danys en 1.427.000 euros, tot i que d'aquí a finals de setmana, de ben segur, que aquesta xifra haurà augmentat fins a un milió i mig», va exposar el primer tinent d'alcalde, Salvador Pellicé. D'aquest milió i mig, 914.000 euros pertanyen als desperfectes del pavelló, del camp de futbol i de les naus municipals, mentre que tota la resta són danys referents al mobiliari urbà, l'arbrat, i al personal i maquinària contractada de més, durant aquests dies per posar el barri en condicions.400 AFECTATS, DE MOMENT
Aquesta setmana, un total de 400 persones han trucat o visitat l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) per assessorar-se. D'aquests, ja s'han tramitat 140 expedients de reclamació, dels quals cinc pertanyen als greuges ocasionats per inundació, mentre que la resta es refereixen a deterioraments produïts per l'esclafit. De moment, els 140 expedients de reclamacions ja tramitats estan valorats en uns 450.000 euros, tot i que encara en falta calcular algunes parts. Aquesta xifra, però, augmentarà a mesura que es vagin tramitant més expedients.

Durant aquest cap de setmana, l'Ajuntament preveu una allau de particulars que vindran a veure si han estat afectats o no. L'Oficina d'Atenció al Ciutadà romandrà tancada, però es podran adreçar a la policia local, on els orientaran de com presentar la relació de danys i reclamar-ne el pagament.QUI PAGA ELS DESPERFECTES?
En el cas dels habitatges destrossats per la inundació, qui es farà responsable de les despeses en els casos particulars que tinguin contractada una pòlissa privada serà el Consorci de Compensacions d'Assegurances de l'estat, atès que la inundació ja ha estat declarada com un risc extraordinari. Ara bé, les persones afectades per l'entrada d'aigua als seus habitatges, però que no tinguin cap tipus de pòlissa, hauran d'acollir-se a les ajudes d'un reial decret, que haurà d'aprovar el Consell de Ministres.

Per altra banda, els damnificats que van patir danys per l'esclafit de la matinada de diumenge estan a l'expectativa de saber si l'informe del Consorci de Compensacions d'Assegurances atorga al fenomen natural l'etiqueta d'extraordinari. En cas que fos així, s'actuaria de la mateixa manera que amb els afectats per la inundació, mentre que si no es determinés l'esclafit com a extraordinari, les assegurances privades serien les encarregades de pagar els desperfectes. Tant si l'informe dictamina o no l'extraordinarietat dels fets, els que no tinguin cap pòlissa hauran d'acollir-se a les ajudes del reial decret, que s'atorga en funció de la renda de les persones.FALTA UNA VALORACIÓ GLOBAL
L'executiu de Salou té gairebé descartat sol·licitar a l'estat que declari zona catastròfica el municipi perquè considera que, segurament, no es donaran els paràmetres. Ara bé, el que sí que està fent és el recull del màxim d'informació sobre els danys, no només dels béns municipals, sinó també dels privats. Una vegada l'Ajuntament de Salou tingui una valoració global de tots els danys, possiblement reclamarà altres línies d'ajudes a totes les administracions, tant estatals com nacionals. Segons el primer tinent d'alcalde, aquestes ajudes acostumen a tractar-se de crèdits sense interès.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Risc d'incendi i abandonament de conreus

>La primera factura del temporal a Salou puja un milió i mig d'euros

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.