| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 9 de desembre de 2023


dimecres, 5 de novembre de 2008
>

Natura recuperada

Sant Cebrià conclourà amb èxit un primer taller ocupacional forestal que ha fet aflorar indrets oblidats

la contra

TERESA MÁRQUEZ. Sant Cebrià de Vallalta

 Foto: FERMÍN VARÓN

el salt del sallent. L'espai natural de gran bellesa ha estat recuperat pel gaudi general. A la imatge petita, el grup d'alumnes del primer taller ocupacional forestal.

El primer taller ocupacional forestal que ha posat en marxa Sant Cebrià de Vallalta ha estat tot un èxit. Vuit persones en atur i de més de 25 anys han pogut formar-se al llarg d'un any –el projecte acaba al desembre– com a peons forestals. Dues d'elles ja han estat contractades i la resta té força possibilitats de trobar feina després d'haver superat un curs de prop de 2.000 hores. «Ha estat un treball dur per als alumnes, però els resultats obtinguts evidencien com n'estan de preparats», explica la directora del pla formatiu, Esther Cruz, que comparteix amb el director del projecte, i alcalde de Sant Cebrià, Jaume Borrell, la satisfacció per haver tirat endavant la iniciativa. I és que en Jaume Graupera, la Noelia Laborda, la Mónica Lorenzo, la Francisca Martínez, en Nicolas Planterose, la Montserrat Tomas, en Fermín Varón i la Judith Sanleandro més que aprendre l'ofici a les aules, que també, s'han passat molts dies a l'aire lliure recuperant espais naturals que havien estat abandonats o que han estat transformats per poder-ne gaudir.

En aquest sentit, el taller s'ha encarregat de tornar a fer transitable el camí de Can Serafí fins a Ca N'Aulet, a habilitar la franja de protecció contra incendis de Can Xuxa i a netejar la zona verda de la urbanització de Castellar d'Índies. «L'aprenentatge inclou accions de gran destresa, com ara el desbrossament en zones altes i inclinades o l'orientació a la muntanya», apunta Cruz, que recorda que part de la formació ha estat compartida amb un altre taller forestal, però aquest d'Arenys de Munt. Tot i això, i tal com reconeixen tots els implicats, hi ha hagut dues accions que han superat les millors expectatives: l'acció feta al salt del Sallent i la zona preparada amb plantes aromàtiques en els terrenys propers a l'escola bressol.

En el primer cas, els alumnes van recuperar un antic recorregut pel torrent del Sot del Sallent que ha permès recuperar un itinerari de gran bellesa que properament s'inclourà dins les propostes del parc del Montnegre i el Corredor. Roques amb formes màgiques, un salt d'aigua de gran bellesa i un recorregut molt recomanable fan d'aquest espai l'autèntica «joia de la corona» del taller ocupacional. Pel que fa a la zona de plantes de l'escola bressol, s'ha habilitat un petit espai amb espècies autòctones que properament se senyalitzaran i del qual els infants de l'escola bressol en podran fer ús en un futur. Aquestes dues actuacions han permès també promoure la sensibilització mediambiental en un espai envoltat de boscos com és Sant Cebrià i amb un potencial paisatgístic encara per descobrir.

El taller ocupacional –promogut des del Departament de Treball de la Generalitat i el Fons Social Europeu– ha tingut el suport i la complicitat de l'Ajuntament, el parc de bombers d'Arenys de Mar i els membres de l'ADF. L'objectiu prioritari és aconseguir un segon taller amb vista al curs vinent «i intentar que sigui per a 16 persones» perquè l'interès per participar-hi s'ha multiplicat tant al municipi com en pobles veïns. Esther Cruz avança que en cas d'aconseguir-lo, aquest segon taller podria completar el recorregut del sender del Salt del Sallent.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.