| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de setembre de 2021


divendres, 31 d'octubre de 2008
>

La Diputació i JARC impulsen un projecte per reintroduir races autòctones d'oca i gallina

Són les espècies que no tenen cap associació que les protegeixi

ANNA PUIG. Girona
La Diputació i el sindicat agrari JARC impulsen un projecte per reintroduir races autòctones a la demarcació. Es concentrarà en dues espècies: l'oca de l'Empordà i la gallina empordanesa, que no tenen cap associació que les protegeixi. L'objectiu és cedir ous i polls a pagesos perquè els criïn. També hi ha ajuts per a altres races. El projecte es va exposar a Fira de Girona.

El conveni per impulsar el projecte se signarà properament. S'ha fet un pla de tres anys que inclou diferents fases. La primera és fer un inventari de races autòctones a la demarcació, saber quants exemplars hi ha de cada espècie i si es troben en perill d'extinció. A part, s'inclou un projecte d'informació, amb xerrades i la difusió de tríptics. Finalment, hi ha la fase en què es materialitzarà aquesta reintroducció. Bona part dels esforços se centraran en l'oca de l'Empordà i la gallina empordanesa. S'adquiriran ous i polls i se cediran a pagesos, ramaders o neorurals que vulguin participar en el projecte.

De l'oca de l'Empordà, actualment n'hi ha només 170 parelles a tot Catalunya. És l'únic animal avícola que pastura i la seva carn i els seus ous són molt preuats. És una raça que es troba en vies d'extinció. De la gallina empordanesa, n'hi ha de 700 a 1.000 exemplars a Catalunya. Hi ha quatre varietats diferents d'aquesta espècie.

No obstant això, el projecte inclou altres races autòctones com l'ovella ripollesa o la cabra pirinenca. «Aquí el que es vol és estimular la gent del territori perquè continuï amb aquesta activitat. Són poblacions d'accés difícil, que no tenen cap altra sortida que dedicar-se a aquest tipus de ramat i necessiten ajut», explica Pere Rovirola, president de JARC a Girona.

Per la seva part, el coordinador de JARC, Jack Massachs, va exposar que les races autòctones tenen molts avantatges d'adaptació al territori, se n'obtenen productes de gran qualitat i fins i tot actuen d'atractiu turístic. «Però no pot competir en l'aspecte productiu i això ha provocat que amb els anys s'hi hagi perdut la confiança», segons Massachs. NOTÍCIES RELACIONADES

>El «reincident» Ricard Biel rep el Casero dos anys després de ser-ne el finalista

> Tastet de carn de poltre.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.