| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 21 d'abril de 2019


diumenge, 26 d'octubre de 2008
>

Els escriptors valencians acaparen els premis Octubre

Una novel·la en to d'humor i un assaig sobre la nació, entre els guardonats

ENRIC ORTS. València
Els premis Octubre, organitzats per l'editorial 3i4, s'han quedat enguany al País Valencià. Tots els guanyadors són d'aquest territori. Xavier Aliaga, columnista de l'edició valenciana d'El Punt, va obtenir el guardó de narrativa amb Els neons de Sodoma, una obra en to de paròdia, i Antoni Defez el d'assaig amb Realisme i nació.


+ D'esquerra a dreta: Xavier Aliaga, Mario Reyes, Antoni Defez, Samuel Sebastián i Josep Lluís Roig. Foto: EL PUNT

En les 37 edicions dels Octubre només en una ocasió es va donar el cas que tots els premiats foren valencians, com ara un fet que va destacar l'editor Eliseu Climent, el qual va subratllar amb una crítica vetlada a uns altres certàmens, que els seus guardons «no estan manipulats».

Aliaga, per la seua banda, va destacar que la seua obra contenia, entre altres ingredients, la manifestació d'una perplexitat: «No entenc com tenen tant d'èxit les novel·les esotèriques basades en supòsits tan irreals», va dir en al·lusió a propostes de l'estil d'El codi da Vinci.

L'escriptor, que va publicar, en 2005, Si no ho dic rebente, s'ha endinsat amb Els neons de Sodoma en una temàtica diversa, com ara la de la decadència del món rural, presentada amb un registre grotesc.

Antoni Defez, amb Realisme i nació: un assaig de filosofia impura, ha tractat d'explorar la qüestió nacional des de l'àmbit de la filosofia que, a parer seu, «no està viciada per la política». L'autor va dir que «les nacions existeixen en la mesura que hi ha una massa crítica de persones que es creuen aquesta nació».

En l'apartat de poesia, el guanyador va ser Josep Lluís Roig, que va presentar l'obra Peixos d'un mar sec, en què combina «l'amargura del món quotidià amb un discurs lluminós», segons la portaveu del jurat, Maria Josep Escrivà.

En teatre, el premi va ser per al cineasta Samuel Sebastián, per Les habitacions tancades, on es recrea la relació entre un pare i la seua filla en un context d'abusos sexuals.

En periodisme, guardó que concedeix el setmanari El Temps, va ser premiat Mario Reyes, que fou redactor d'El Punt per La València de Hitler, un treball en què trau a la llum la participació valenciana en la División Azul o els homenatges a Alemanya a la ciutat durant els anys 40.

Els Octubre van concloure amb un homenatge al monestir de Poblet i al pintor Antoni Miró. NOTÍCIES RELACIONADES

>Catalunya es blinda contra la globalització

>Els treballadors de Pirelli es fan sentir i l'alcalde s'hi solidaritza

>Els escriptors valencians acaparen els premis Octubre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.