| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 13 de setembre de 2024


divendres, 24 d'octubre de 2008
>

El projecte del magatzem de residus és un «xec en blanc» a la indústria nuclear, segons els ecologistes

Demanen que no s'autoritzi fins que no hi hagi un calendari per tancar les centrals

J.P.. Tarragona
Autoritzar el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta activitat radioactiva sense haver acordat abans un calendari de tancament de les centrals és donar un xec en blanc a la indústria nuclear perquè pugui disposar d'unes instal·lacions que li permetran continuar funcionant durant les pròximes dècades. Així ho entenen Greenpeace, Ecologistes en Acció i el Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear, de la coordinadora Tanquem les Nuclears-100% Renovables.


+ Taps dels cilindres on es guarden els residus al magatzem de Dessel, a Bèlgica. Foto: J.P.

Els ecologistes alerten del risc que suposa allargar el funcionament de les plantes atòmiques fins als «40, 60 o 80 anys», que és el que pretenen les companyies elèctriques propietàries de les centrals.

Segons afirmen els grups de pressió han trobat en l'allargament de la vida útil de les nuclears «la clau per mantenir els seus beneficis i evitar la desaparició definitiva de l'energia nuclear». Afegeixen que «davant de la impossibilitat de procedir a la construcció de noves centrals nuclears, perquè el govern no ha cedit a les seves pretensions que sigui la ciutadania qui garanteixi els seus beneficis econòmics», el sector prova una altra estratègia. El «punt de partida» d'aquesta és «l'emplaçament de l'MTC sense un calendari de tancament de centrals».

En aquest sentit la coordinadora considera «que l'oferiment de l'alcalde d'Ascó (CiU) és una maniobra tàctica per millorar la situació del seu municipi davant les opcions de Zorita (amb una central en procés de desballestament) i de Trillo (on ja existeix un magatzem específic), que poden ser més considerades». També destaca que «l'oferta de l'alcalde d'Ascó contrasta amb el silenci mantingut per aquesta institució durant els mesos en què la central nuclear va contaminar radioactivament l'entorn i les persones que hi viuen», diu amb referència a la fuita del novembre passat (que, segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), no va tenir conseqüències radiològiques per a la salut de les persones ni per al medi ambient). Els ecologistes recorden que sempre han demanat que «un calendari de tancament consensuat ha de ser la condició prèvia per començar a tractar del destí dels residus radioactius, que conservaran intacte el seu poder de destrucció durant milers d'anys». A més acusen el president del govern espanyol d'haver incomplit «la seva promesa de fer públic un calendari de tancament de les centrals» i de permetre a les companyies elèctriques amb actius nuclears (Endesa i Iberdrola a Catalunya) «lucrar-se allargant irresponsablement» la vida útil de les plantes.



AMBIGÜITAT AL MARGE
Per la seva banda, el Centre d'Iniciatives Ecològiques Mediterrània va demanar ahir al govern «una resposta contundent». Considera que «el govern hauria de fer front comú amb la ciutadania i els partits polítics en contra d'aquesta instal·lació, deixant de banda l'ambigüitat en les seves declaracions. També demana l'adopció de «mesures contundents contra l'actual propietat» de les centrals pels «continus incidents».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'Ametlla tampoc el vol

>Els ecologistes diuen que el projecte del magatzem de residus és un «xec en blanc» a la indústria nuclear

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.