| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 7 de juny de 2020


dijous, 23 d'octubre de 2008
>

La recuperació d'una antiga cançó popularL.P..

La venjança del bandoler inclou diverses curiositats que fan la novel·la més atractiva. Una és un mapa per situar el lector i una altra és una cançó popular dedicada a en Josep Pujol, Boquica, i escrita per un soldat alemany en l'època. Aquesta peça ha estat recuperada per Josep Riu Roura, aficionat a la història local i estudiós de la figura d'aquest bandoler, que n'està preparant una biografia. Aquesta és una de les nombroses fonts que Martí Gironell ha utilitzat per documentar-se sobre la novel·la.

La cançó inclosa es titula Cançó del capità de la briballa i explica la història d'en Boquica, just quan era a punt de ser penjat a la forca, al castell de Sant Ferran. Alhora, però, fa un repàs de totes les anècdotes que va viure i de totes les malvestats que va cometre.

La cançó l'acusa de traïdor a Espanya i d'haver-la traït en favor dels francesos. Justament, però, Gironell en la novel·la crea una escena fictícia, en què Boquica es troba amb Napoleó.

La conversa que mantenen els dos personatges es refereix precisament al patriotisme i Boquica deixa clar quina és la seva pàtria, ni França ni Espanya.

El fet que Gironell es decidís a començar aquesta novel·la té a veure, com és obvi, amb la seva població natal, Besalú. De fet, va ser el 2006, quan havia acabat d'escriure El pont dels jueus. El pregó de la festa major de Sant Prim d'aquell any va anar a càrrec de mossèn Eudald i, entre altres temes, va referir-se a diferents personatges històrics vinculats a la vila comtal.

Entre aquests va esmentar la controvertida figura d'en Boquica.

Va ser a partir d'aquí que es va començar a gestar aquesta novel·la que avui veurà la llum. NOTÍCIES RELACIONADES

>Martí Gironell guanya el Nèstor Luján amb la història d'un «bandit honest»

>Presentacions il·lustres i d'un homònim

>«En Boquica no era bo o dolent, el van marcar les circumstàncies»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.