| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dimecres, 22 d'octubre de 2008
>

El CSN demana plans d'inversions a les nuclears perquè no les retallin per la crisi

Vandellòs II, aturada des del 24 d'agost, es posa en marxa el mateix dia que compareix al Senat Carmen Martínez Ten

JORDI PRADES AGÈNCIES. Tarragona
La presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez Ten, va aprofitar la compareixença d'ahir al Senat per advertir a les companyies elèctriques amb actius nuclears «que tenen nom i cognom» (Endesa i Iberdrola en el cas de les centrals de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, ANAV) que la crisi no pot ser l'excusa per reduir inversions a les plantes atòmiques. Segons Martínez Ten no es poden qüestionar les inversions associades a les «tecnologies de risc» i tampoc que les elèctriques disminueixin els recursos que destinen a les centrals, per això el CSN els ha demanat «un pla d'actuacions, prioritats i inversions per a cada planta». Bona part de memòria del 2007 presentada per Martínez Ten va estar centrada en Ascó i Vandellòs.


+ Acció de protesta d'ahir a la platja de l'Almadrava, amb Vandellòs II al fons. Foto: J. PRADES

El CSN «té l'obligació permanent, i especialment en la situació de crisi actual, de garantir que no disminueixin ni es posin en risc les inversions necessàries en aquest sector, que s'actuï amb transparència», explicava ahir la presidenta del consell, segons la qual «independentment de la posició que es tingui amb relació a l'energia nuclear, mentre aquesta energia s'utilitzi i sigui necessària, la seva producció s'ha de realitzar en condicions segures».

El pla que les centrals hauran de presentar al desembre vol «assegurar» les instal·lacions i que la crisi «no qüestioni la qualitat dels contractes, les inversions per a la reposició d'equips i les plantilles», va dir. També va recordar que el Ministeri d'Indústria analitzarà la gestió dels actius nuclears i les millores que requereixin a través d'una comissió.

Martínez Ten va comparèixer ahir a les onze del matí, casualment hores després que, de matinada (a dos quarts de cinc), Vandellòs II se sincronitzés a la xarxa elèctrica. La seva intervenció va ser «decebedora, insuficient i tardana», segons Josep Maldonado (CiU), que la va acusar d'«anar sempre a remolc dels esdeveniments» i li va reclamar «un pla d'actuació urgent de renovació de les centrals».

El senador de l'Entesa Josep Maria Esquerda es va referir a la fuita d'Ascó I com una «negligència amagada» que va considerar «molt preocupant» i, pel que fa a la proposta de sanció que va fer el CSN per l'incident, va dir que «no està en consonància amb la gravetat dels fets». Indústria té sobre la taula l'expedient que determinarà la sanció, d'entre 9 i 21,5 milions d'euros.NETEJA I PROVES A ASCÓ I
La presidenta del CSN també va anunciar que el ple de l'ens regulador de la indústria nuclear espanyola es reunirà avui per analitzar el programa de seguiment de la situació d'Ascó I, que té l'objectiu de comprovar la correcta implantació de les accions requerides per l'ens inspector i de les previstes en el pla d'acció de la mateixa central per tal de comprovar l'eficàcia de les mesures adoptades.

«A finals d'aquesta setmana estan previstes les proves funcionals per a la posada en marxa de la ventilació d'emergència de l'edifici de combustible, un cop realitzat el programa de neteja per part del titular», va dir ahir Martínez Ten.

Segons la presidenta del CSN, aproximadament un terç de la capacitat inspectora del consell s'ha dedicat els últims mesos a analitzar la fuita d'Ascó. Pel que fa a Vandellòs II, va reiterar que l'incendi només va afectar l'àrea convencional de la planta. NOTÍCIES RELACIONADES

>Els residus i Vandellòs I

>Un succés cada tres dies i vint inspeccions per cada reactor

>El futur dels residus i el passat de Vandellòs I

>El CSN no vol que la crisi suposi menys inversions a les nuclears

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.