| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 10 de desembre de 2018


dimecres, 22 d'octubre de 2008
>

Trinxats a alta velocitat

Nou associacions de veïns critiquen la mala gestió de les obres del TAV, que ja han fet tancar tres botigues al Clot

ANNA BALLBONA. Barcelona
Nou associacions de veïns afectades pel pla Sant Andreu-Sagrera, el pla de transformació urbanística lligat a l'arribada del tren d'alta velocitat (TAV), van criticar ahir en bloc la gestió de les obres. A través d'un manifest conjunt, denuncien una vegada més que el procés de participació, amb diversos grups de treball que s'han reunit comptades vegades, és gairebé nul. A més, exigeixen a Adif i a l'Ajuntament una comunicació més fluida, que es materialitzi amb la posada en servei les 24 hores del dia de diversos punts d'informació al llarg de les obres, que a hores d'ara ja causen estralls, si més no, en els comerços del Clot: tres botigues del tram tallat del carrer Mallorca ja han tancat a causa de les pèrdues, i tres més temen que ho faran aviat.


 Foto: A. PUIG

 Foto: A. PUIG

+ A l'esquerra, begudes a mig euro al bar Torre del Fang. A la dreta, a dalt, el cartell de la xarcuteria tancada i, a baix, una altra botiga que ha plegat. / Foto: A. PUIG

El procés participatiu al voltant del pla urbanístic Sant Andreu-Sagrera i les obres ja començades del TAV no rutllen, com a mínim tal com els veïns voldrien. Les associacions denuncien que no els fan cas i fins i tot van amenaçar de fer una plantada, que es va resoldre amb una trobada amb l'Ajuntament –i la presència d'Adif–, en què van fixar data per a properes reunions. Tot i així, les entitats veïnals que signen el manifest de queixa (Clot-Camp de l'Arpa, la Pau, la Sagrera, Navas, Pi i Margall, Sant Andreu Nord, Sant Andreu del Palomar, Sant Andreu Sud i Verneda Alta) no se'n refien i reclamen que les conclusions que surtin d'aquesta comissió de participació siguin «vinculants». Si no s'atenen les seves demandes a l'hora de definir els equipaments o les zones verdes que exigeixen dins el pla Sant Andreu-Sagrera, no descarten mobilitzacions. Segons Josep Barbero, president de l'associació de la Sagrera, aquesta comissió territorial només s'ha reunit dos cops des del desembre passat.

Fonts municipals van respondre ahir que per a l'Ajuntament és «molt important» la informació als veïns. Així, el consistori confia que, amb el calendari ja fixat, les trobades dels grups de treball de la comissió seran «més àgils».BOTIGUES TANCADES
Les associacions de veïns recorden que les obres per fer el túnel del TAV pel centre de Barcelona avancen i els estralls ja es fan notar: tres botigues tancades i tres més que temen fer-ho aviat. Al tancament de la botiga de Ferrolan (entre Mallorca i Meridiana) i el d'una de mobles de bany (Grup Gres), que ja va avançar aquest diari, s'hi ha afegit una carnisseria, que estava situada al carrer Espronceda, però molt a prop del carrer tallat.

El bar Torre del Fang, l'establiment Equipamientos DS, dedicat al mobiliari comercial, i la botiga Tot Jocs, consultats per aquest diari, creuen que no podran aguantar gaire, a causa de les fortes pèrdues. A la desesperada, apliquen mesures extremes. El bar Torre del Fang ven cafès, tallats, cerveses, coca-coles i taronjades a 50 cèntims. I un menú de 10 euros amb el revelador encapçalament d'Adif-AVE, per afrontar el 70% de caiguda de vendes, segons Manuel Pérez, el propietari. De la carta basada en cuina casolana han passat a oferir un menú més rebaixat per intentar captar alguns clients. Ja han hagut de fer fora alguns treballadors que tenien i el panorama no és gaire engrescador: a l'efecte de les obres del TAV s'hi afegeix la crisi econòmica general. «No sé si podrem aguantar, potser ens queden 10 minuts», diu Pérez.

«És una ruïna total, ara no és zona de pas i no venem res», afirma Joana Marca, de la botiga Equipamientos DS. «Encara que posin fanals o rètols no solucionarem res, caldria que m'ajudessin a pagar el lloguer», hi afegeix.

Òscar López, de la botiga Tot Jocs, calcula que ha reduït la venda a la meitat. No ha pogut pagar dos mesos de lloguer, l'empleat que té anirà al carrer i ha rebaixat preus de manera vertiginosa (ven jocs de Play Station a mig euro, quan els més barats costaven cinc euros). «Aquí no passa ni Déu, com que està força fosc gairebé fa por estar-s'hi fins a les nou», assenyala López. Precisament, per atenuar alguns d'aquests efectes, l'associació de botiguers acabada de crear va obtenir un acord amb l'Ajuntament, en una reunió recent, la instal·lació de més fanals i de publicitat a les tanques de les obres, a més de podar l'arbrat i la presència més constant d'agents. Comerciants i Ajuntament es reuniran cada mes per seguir de prop la situació.FÓRMULES IMAGINATIVES
Tothom busca fórmules per mantenir el negoci. En diversos establiments del carrer Mallorca es veuen tota mena d'ofertes: una botiga de roba infantil (Sistres) ofereix peces a meitat de preu; el bar Salseta del Clot, llaunes i aigües per emportar a 0,75 euros, o la perruqueria Chic anuncia que oferirà tot el mes de novembre preus rebaixats al 25% per als joves d'entre 14 i 25 anys. D'altres que estan molt afectats pel tall del carrer són, per raons òbvies, els tallers de recanvis de pneumàtics i de rentat de vehicles. Almenys, però, hi ha alguna bona notícia. Aquest és el cas de la cerveseria frankfurt Valpe, que ha notat que ven més entrepans i begudes, gràcies als treballadors del TAV que van a menjar-hi alguna cosa ràpida.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les obres a l'estació de la Sagrera, pel 2009

>Reclama l'aigua de l'Ebre

>Hereu diu que Rodalies no arriba a la T-Sud per desacords a Foment

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.