| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


diumenge, 19 d'octubre de 2008
>

L'alcalde d'Ascó no descarta la candidatura del municipi per acollir el cementiri nuclear

Si Ascó compleix les bases, el consistori «estudiarà» aspirar-hi

ACN. Ascó
L'alcalde d'Ascó, el convergent Rafael Vidal, ha dit que l'Ajuntament estudiarà la presentació del municipi a la convocatòria perquè s'hi pugui construir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Vidal defensa la seguretat del MTC i afirma que el consistori espera la publicació, per part del Ministeri d'Indústria, de les bases d'aquesta convocatòria.


+ L'alcalde d'Ascó, contemplant el poble des de l'ajuntament. Foto: CRISTINA FORNÓS

L'alcalde concreta que si Ascó compleix els requisits, el consistori «estudiarà» participar-hi tenint en compte els «aspectes polític i social de la qüestió».

«No ens importa que hi hagi dues centrals nuclears aquí; el que ens importa és que les centrals nuclears siguin segures, i amb el MTC passa igual», afirma Vidal, que ha argumentat que els paràmetres de seguretat «en què es mourà» el futur MTC estatal «com a mínim seran comparables al d'una central nuclear». D'aquesta manera, «si és segur i tècnicament no hi ha cap problema, com està demostrat», afegeix l'alcalde, el consistori asconenc «haurà d'entrar en els aspectes social i polític» de «participar o no» en la convocatòria. Així, sense tancar-se a l'emplaçament d'aquestes instal·lacions a Ascó, Vidal es desmarca de la resolució aprovada pel Parlament en la qual tots els grups polítics –CiU inclosa– rebutgen la possible instal·lació d'un MTC a qualsevol indret de Catalunya.

Després de la pèrdua de confiança que va suposar l'episodi de fuita de partícules radioactives a la central d'Ascó I, Vidal ha manifestat que aquesta confiança «es recupera dia a dia» i que l'objectiu és «incrementar-la al màxim». L'alcalde vol recordar que el municipi va acollir el juliol passat la primera sessió formativa de l'Estat adreçada a la població sobre l'energia nuclear, i destaca que «la falta d'informació i de formació» és el que du a «l'augment de la desconfiança». Vidal reconeix que «s'ha après molt» dels errors –sobretot en la comunicació– en la gestió de la fuita de partícules radioactives, i confirma que s'han intensificat els contactes entre el titular de la central i l'Ajuntament d'Ascó, per millorar les comunicacions.

Vidal ha reiterat també que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha donat per tancat el procés obert per la fuita de partícules. No obstant, l'alcalde afegeix que el CSN «farà comprovacions periòdiques» per assegurar que els treballs de neteja duts a terme «han estat efectius al cent per cent».

Una altra de les preocupacions del consistori asconenc era la repercussió negativa que aquest succés nuclear pogués tenir sobre el municipi i la comarca. Vidal ha reconegut que hi va haver «algun efecte negatiu», com en el sector turístic i hoteler, que van patir una «recessió» durant «un mes o dos», tot i que l'alcalde ha ressaltat que va ser un efecte «puntual». NOTÍCIES RELACIONADES

>Cal renovar el Penta

>L'Ajuntament d'Ascó no descarta aspirar al cementiri nuclear

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.