| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 2 de març de 2024


diumenge, 19 d'octubre de 2008
>

Publiquen l'antologia inèdita de poemes de Just Manuel Casero, «Una eterna claredat»

El recull es presentarà el dia 22 a la biblioteca gironina que porta el seu nom

LAURA PORTAL. Girona
Els poemes de Just Manuel Casero han estat recollits i editats per CCG Edicions, amb el títol Una eterna claredat. La selecció l'ha feta el també poeta Roger Costa-Pau i el llibre inclou un epíleg del periodista i escriptor Jaume Guillamet. El volum s'ha editat coincidint amb la celebració del 30è aniversari de la Llibreria 22, principal impulsora del premi Casero. El poemari el presentaran el dia 22, a les 8 del vespre, Roger Costa-Pau, Jaume Guillamet i el fill del poeta Roger Casero, a la biblioteca Just Manuel Casero.


+ El periodista i poeta Just Manuel Casero, en una imatge d'arxiu. Foto: EL PUNT

«No tindré jovenesa, no, / però seré etern. / I despullo amb sofriment el meu cos brut.» Amb aquests versos i d'altres es confirma que el personatge Just Manuel Casero (1946-1981), que podia semblar esgotat, ultrapassava el mite, l'home polític, activista i dinamitzador. Ara que s'acosten les Fires, apareix l'edició de la primera antologia dels seus poemes, uns versos escrits entre 1960 i 1970, amb el títol Una eterna claredat (CCG Edicions).

El també poeta Roger Costa-Pau ha explicat que els versos de Casero ja tenien per se una força unitària i que ell s'ha limitat a potenciar-la a partir d'una idea sòlida de construcció. A banda d'uns retocs específics de llengua, «la intervenció se situa en el terreny de les matisacions estructurals de reordenació estròfica i en l'arquitectura global del llibre», afirma l'antòleg en el pròleg del llibre, que apareix dividit en dues seccions: «De l'amor, la vida i la lluita» i «De la mort, de l'enigma i de més vida».

Uns dels interessos de pes que el curador del llibre manifesta haver tingut per la poesia de Casero tenen a veure amb la descoberta d'una veu poètica «sorprenent» en procés de consolidació, per bé que estroncada, i també amb l'aspecte de la urgència amb què van ser escrits aquests versos. Els poemes reflecteixen la necessitat que el poeta tenia de deixar escrit tot el que havia de dir. «Hi predomina un vers lliure molt potent, descarnat i desproveït d'artifici», assenyala l'antòleg, que creu que era molt important donar a conèixer la veu poètica de Casero. De fet, quan li va arribar la proposta de l'antologia ja havia llegit els poemes en la compilació enquadernada que n'havia fet Guillamet, el 1997, per a la família i els amics. Ara aquesta poesia pot arribar a tothom.MÉS ENLLÀ DE GIRONA


Un dels perills, segons Roger Costa-Pau, és que l'antologia quedi com una edició local. «Els poemes de Casero tenen la potència, la força i la modernitat per ser llegits arreu.» Es tracta d'unes composicions que en aparença no tenen una gran transcendència, però que «hi és i bull en el seu interior». El volum es presenta com una antologia, però s'ha de llegir com un llibre unitari, «com si es tractés d'un poema únic», suggereix l'antòleg, pel qual l'edició ha estat un treball molt intens, de relació gairebé personal.

A més dels dos capítols esmentats, s'hi ha afegit un capítol titulat La primera veu, que recull els poemes de joventut de Casero, escrits en el seu castellà de naixença.

Títol
Una eterna claredat
Autor
Just Manuel Casero
Editorial
CCG Edicions
Col·lecció
Terra de Pas
Pàgines
51


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Publiquen l'antologia inèdita de poemes de Just Manuel Casero

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.