| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 25 de febrer de 2020


dimarts, 14 d'octubre de 2008
>

Comissen 83 tones de pinyes que es van recollir il·legalment al Maresme

Eren en una empresa de Dosrius, des d'on s'exportaven els pinyons a Itàlia per al consum

LLUÍS MARTÍNEZ. Dosrius
El cos dels Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat ha comissat 83 tones de pinyes de pi pinyoner procedents de la recol·lecció il·legal als boscos de la Serralada Litoral. Les pinyes eren en unes instal·lacions de Dosrius i es preparaven per enviar-ne els pinyons a Itàlia, on hi ha molta demanda d'aquesta llavor per a la indústria alimentària. La llei forestal catalana estableix que la recollida de pinyes s'ha de fer entre l'1 de novembre i el 15 de maig, i fora d'aquest període està prohibida qualsevol mena de recol·lecció. Segons la conselleria, aquest és el decomís més important que s'ha fet mai a Catalunya.


+ Un moment del comís de les pinyes per part dels Agents Rurals. Foto: EL PUNT

El dispositiu dels Agents Rurals va comprovar, dies abans de la intervenció, que diàriament i sobretot a última hora de la tarda es descarregaven sacs de pinyes a les instal·lacions de l'empresa, situada a cavall de les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. A més d'infringir la normativa forestal catalana, l'empresa no disposava del llibre de registre de compres obligatori, on hauria de constar la data, la quantitat comprada, el nom del proveïdor, el número de llicència i la residència. Per aquest motiu s'ha obert un expedient sancionador administratiu tant a la companyia responsable del comerç il·legal com als recol·lectors als quals es va comissar el gènere durant l'operació. A més, segons es va poder comprovar, la pinya comissada es pagava a les persones que en portaven a l'empresa a 0,35 euros el quilo, i estava preparada per ser enviada per via marítima a Itàlia.

Els productes comissats es van traslladar a unes dependències que el Departament de Medi Ambient i Habitatge té a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental. Durant el trasllat, que va requerir la mobilització de diversos vehicles pesants per transportar la gran quantitat de pinyes, també es van enxampar diversos recol·lectors que anaven arribant a l'empresa per vendre-hi el producte obtingut durant la jornada. Els agents van comprovar que molts d'ells no disposaven de la documentació que exigeix la llei, i que, a banda de la llicència, no tenien el permís del propietari dels terrenys.

La intenció de la Generalitat és aplicar un tractament a les pinyes comissades a Dosrius i utilitzar-les en programes de reforestació de finques forestals afectades per incendis. Segons la conselleria, la recol·lecció indiscriminada, sense respectar les èpoques i les normes per dur-la a terme, pot comportar danys a les masses forestals i la pèrdua de la producció d'aquest producte tan apreciat.

El pi pinyoner és una espècie que floreix de març a maig, i la pinya necessita tres anys per madurar. Un cop passat aquest període, els pinyons cauen durant la tardor del tercer any o durant la primavera de l'any següent. NOTÍCIES RELACIONADES

>Feina d'immigrants

>Requisen 83 tones de pinyes il·legals a Dosrius

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.