| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


divendres, 10 d'octubre de 2008
>

Revolta veïnal pels pous de Vinallop vinculats a la neteja del pantà de Flix

La Plataforma en Defensa de l'Ebre i Unió de Pagesos donen suport als afectats i alerten d'un transvasament encobert

GUSTAU MORENO. Tortosa
Un centenar de propietaris agrícoles de Tortosa seran expropiats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per construir dotze pous a la pedania de Vinallop, que han de garantir el subministrament al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) si hi hagués un episodi de contaminació de l'aigua durant la neteja del pantà de Flix. Els afectats tenen les finques a la zona propera al riu, entre la desembocadura del barranc de Sant Antoni i el barranc de la Galera, i ja han estat convocats per la CHE a una reunió. Els propietaris ja han començat a mobilitzar-se, amb el suport de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i Unió de Pagesos, perquè algunes expropiacions seran definitives i perquè sospiten que els pous reforçaran o substituiran el minitransvasament a Tarragona.


+ Les finques afectades es troben entre la desembocadura del barranc de Sant Antoni i el barranc de la Galera. Foto: G.M.

La carta certificada que ja han rebut molts dels propietaris de la part baixa de Vinallop, en què la CHE els anuncia que seran afectats per una ocupació dels terrenys per la via d'urgència, també els convoca a una reunió que es farà a l'Ajuntament de Tortosa el 29 d'octubre. «Però hi ha alguns veïns que encara no l'han rebut, i que no saben que seran expropiats definitivament, ja que a les seues finques faran algun dels dotze pous», va explicar un dels afectats, Àngel Martí. En canvi, altres propietaris només seran expropiats de manera temporal, mentre duri la construcció dels pous, però els veïns creuen que el projecte hipotecarà per sempre les seues finques. «Nosaltres ja no podrem regar perquè els pous quedaran captius, i el més greu és que ningú sap com afectarà tot això la capa freàtica de la zona i els pous de Vinallop i Santa Bàrbara», va advertir aquest propietari.

En aquest sentit, els veïns ja s'han posat en contacte amb el sindicat Unió de Pagesos i amb la PDE, amb l'objectiu de coordinar una estratègia comuna per evitar la construcció dels pous de Vinallop. «Fins ara ens trobàvem totalment indefensos», va lamentar Martí. En aquest sentit, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va confirmar ahir que els propietaris afectats tindran «tot el suport» del moviment social, que la setmana que ve posarà en marxa la seua maquinària. A més, Tomàs va agrair que Unió de Pagesos també s'haja compromès en la defensa dels veïns afectats per les expropiacions de Vinallop. Segons diu la PDE, el projecte per construir els pous de seguretat per la descontaminació del pantà de Flix s'està fent amb «prepotència», una «falta de transparència molt forta», i «una falta d'informació molt sospitosa».

A més, Tomàs va lamentar que només s'estiga garantint l'aigua del CAT, però sense acabar d'aclarir què passarà als pobles de les Terres de l'Ebre que no beuen l'aigua del minitransvasament, si hi ha un accident greu durant la neteja del pantà de Flix. «Ningú sap res de les característiques tècniques de la captació, ni tampoc si els pous quedaran segellats si no són necessaris», va assenyalar. El portaveu de la PDE també va advertir que els pous es faran molt a prop de la mateixa zona en què havia de fer-se una bateria de pous del transvasament de l'Ebre projectat pel govern del PP. «Fa temps que sabem que l'estratègia ha canviat, i que ara el gran transvasament volen fer-lo des de diferents vies, a partir de transvasaments petits», va recordar. De fet, Tomàs va explicar que una de les sospites de la PDE és que els quatre metres cúbics per segon dels pous de Vinallop es podrien aprofitar per substituir l'actual captació del CAT, si el govern prefereix deixar de pagar el cànon a les comunitats de regants del Delta. NOTÍCIES RELACIONADES

>Reunió urgent de l'alcalde de Tortosa amb Acuamed

>Les obres de Flix, pendents de la construcció dels pous

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.