| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 d'abril de 2024


dimecres, 8 d'octubre de 2008
>

La UB tanca la cuina dels menjadors universitaris i sis estudiants fan vaga de fam

La universitat externalitza el servei per reduir costos

MARCEL BARRERA. Barcelona
Els problemes de finançament de les universitats passen factura. Ahir, mitja dotzena d'estudiants es van encadenar durant tot el dia als menjadors que la Universitat de Barcelona (UB) té al campus de la Diagonal per protestar contra l'externalització del servei. Per reduir costos, la universitat ha decidit prescindir de la cuina i comprar el menjar elaborat.


+ Els estudiants de la UB, ahir durant la protesta davant dels menjadors. Foto: ORIOL DURAN

Pot semblar una mica criaturada, però és el viu exemple que la UB té problemes de finançament greus i que intenta retallar, del tot o parcialment, serveis històrics com els menjadors universitaris, que funcionen des de la dècada dels anys setanta com els únics gestionats íntegrament per una universitat. Aquests menjadors també són els més barats. Un menú d'estudiant costa 4,40 euros, i un de professor, 3,05 euros.

Per reduir despeses, la universitat ha decidit no substituir 18 persones que els últims mesos s'han prejubilat o recol·locat i ha decidit tancar la cuina que hi havia al centre i externalitzar el servei, una decisió que segons l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP) ha perjudicat la qualitat del servei; fins al punt que ha penjat una pancarta amb la frase «La UB ens mata de gana». Segons els estudiants, han desaparegut de l'oferta els plats combinats, el menjar està menys elaborat, no hi ha la varietat d'abans i s'ha reduït de 550 a 400 el nombre de menús. El vicerector d'estudiants de la UB, Jordi Matas, va dir que anar als menjadors universitaris «no és com anar al restaurant El Bulli», però va negar que la qualitat del menjar s'hagi ressentit de l'externalització del servei.

El sindicat d'estudiants AEP va posar ahir tota la carn a la graella per fer sentir les seves queixes. A les vuit del matí, mitja dotzena d'estudiants es van encadenar als menjadors i van iniciar una vaga de fam que els alumnes van qualificar de «simbòlica» i que es perllongarà fins avui a les set de la tarda. A la nit es va organitzar una acampada amb una trentena d'estudiants i 10 tendes de campanya per demanar la supervivència dels menjadors, que fa dos anys la UB havia decidit enderrocar però que ahir el vicerector d'estudiants, Jordi Matas, va assegurar que «no hi ha la intenció que desapareguin del lloc actual». A través d'un comunicat, AEP va demanar el «compromís públic i per escrit dels candidats a rector de la UB de mantenir aquest servei en funcionament fins que no es posin en marxa els nous menjadors que està previst, segons el Pla Horitzó 2020, construir a la plaça de la Bederrida».NO HI HAURÀ MARXA ENRERE


El vicerector Jordi Matas va dir que la cuina requeria una inversió per millorar-la que la universitat no es pot permetre en un «context de precarietat i en un moment en què s'intenta eixugar el dèficit històric del centre». Per la seva banda, la portaveu dels estudiants, Nora Sánchez, va dir que «en lloc de respondre externalitzant serveis, la UB hauria d'exigir un millor finançament i liderar una revolta davant de la Generalitat per exigir més recursos».

El vicerector va descartar ahir rotundament acceptar la principal demanda dels estudiants, que és que els menjadors –actualment amb 15 treballadors de la universitat– tornin a ser gestionats directament i de manera integral per la UB; tot i que es va mostrar obert a negociar que el servei s'allargui mitja hora, fins a dos quarts de quatre de la tarda.

D'altra banda, per avui hi ha convocada una reunió del Consell Universitari de Catalunya (CIC), en què està previst que govern i rectors abordin el retard en el pagament d'una partida de 50 milions d'euros que el govern havia pactat amb les universitats. En les últimes setmanes, els rectors han expressat la seva preocupació per la possible retallada d'aquesta partida, que s'emmarca en l'acord de finançament per objectius. NOTÍCIES RELACIONADES

>La UB tanca la cuina dels menjadors universitaris i sis estudiants fan vaga de fam

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.