| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 2 de febrer de 2023


dimecres, 8 d'octubre de 2008
>

«Davant la intempèrie ens empara l'amor, el coneixement i l'art»

El poeta Joan Margarit rep el Premio Nacional de Cultura per «Casa de Misericòrdia»

V. GAILLARD. Barcelona
El poeta de Sanaüja Joan Margarit (1938) ha guanyat el Premio Nacional de Cultura per Casa de Misericòrdia, un poemari que ja ha obtingut quatre guardons més: el Cavall Verd, el Premi de la Crítica Catalana, el Rosalía de Castro i el Premi Nacional de Cultura, concedit per la Generalitat. Casa de Misericòrdia s'inspira en una exposició al voltant dels orfenats de la postguerra, i Margarit hi compara la poesia amb un refugi, com «la darrera casa de misericòrdia». Proa publicarà a principis de novembre el nou llibre del poeta, Misteriosament feliç, i reeditarà Joana, el recull que més bona rebuda ha tingut entre els lectors.


+ Joan Margarit, ahir, passejant pel Raval. / Foto: ANDREU PUIG

Per què Casa de misericòrdia ha estat tan premiat? Ni Margarit s'ho explica: «Això dels premis és una ironia. Mires al fons de tot i només veus l'atzar, i d'allà pot sortir el que vulguis, si són premis, doncs millor», deia ahir a la llibreria Central del Raval, on va anar per fer una lectura dels seus poemes. Més paradoxes: «Joana és el poemari que millor s'ha venut i en canvi no ha rebut cap premi», va afegir arronsant les espatlles. Finalment, Margarit recorre a Josep Pla (un dels seus «mestres» junt amb Sagarra): «Ell diria, ‘un premi? doncs molt bé, gràcies'.»

Per escriure Casa de Misericòrdia, el poeta es va inspirar en una exposició al voltant dels orfenats de la postguerra espanyola. L'autor recupera un capítol de la seva infantesa i adolescència, una època en què aquestes institucions anomenades cases de misericòrdia o orfenats que acollien els nens desvalguts de la guerra. «Les vídues dels soldats republicans entregaven els seus fills a aquestes institucions en mans de l'enemic perquè resultava molt pitjor la intempèrie.»

I què és la intempèrie? El poeta ho té clar: «La intempèrie és la vida, les pèrdues brutals, i davant seu només ens empara l'amor, el coneixement i l'art, que no sabem ben bé què és.» Dins l'art, Margarit prefereix la poesia i la música: «La pintura no pot ser perquè per això caldria anar a París: només Cézanne ens podria salvar!»

La poesia, per l'autor de Sanaüja, no enganya. «No pot ser mediocre, o és bona o és dolenta, per això costa tant enganyar un lector de poesia.» I dins la poesia, Margarit prefereix la «intel·ligible», la que explica sentiments sense allunyar-se de la realitat: «Si una poesia no s'entén, és culpa del poeta.»

Joan Margarit s'ha dedicat a l'ensenyament de l'arquitectura com a catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura. La seva professió ha marcat llibres com ara Càlcul d'estructures, anterior a Casa de Misericòrdia. Va començar a escriure en castellà en ple franquisme i després, animat per persones com ara Miquel Martí i Pol, va passar al català. Ha publicat més de vint poemaris, entre els quals hi ha Estació de França (1999) i Joana (2002), dedicat a la seva filla morta. El 2007 va publicar l'antologia Barcelona amor final, que aplega els versos dedicats a la capital catalana. Guardonat per premis com ara el Carles Riba el 1985 per Mar d'hivern i el premi de la Crítica el 1981 per Vell malentès, Margarit no considera que la seva obra segueixi un camí cap a la depuració conceptual: «Sé que el que vaig escriure en castellà no val res i vaig llençar moltes coses. Del que ha quedat, tot té igual valor per a mi.»POEMARI CONTRA LA POR


El nou poemari de Margarit, Misteriosament feliç, sortirà a la venda el 4 novembre amb Proa. Es tracta d'un llibre sobre l'amor, l'alegria i la mort. «Les tres van barrejades i una no és potent si no hi ha l'altra al costat, però això no pots descobrir-ho fins que no arribes a una certa edat.» En paraules de Margarit, «és un poemari contra la por». Al mateix temps, l'editorial traurà una nova edició de Joana per commemorar els deu mil exemplars venuts d'aquest títol, que anirà acompanyat d'un disc amb enregistraments de poemes recitats pel mateix autor.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Premi per al poeta Margarit.

>Premi per al poeta Margarit.

>Premi per al poeta Margarit.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.