| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


dimarts, 7 d'octubre de 2008
>

El govern justifica el canal Xerta-Sénia per al regadiu i nega que amagui cap transvasament

La primera fase del projecte entrarà en funcionament el 2010, quan finques de Xerta, Aldover i els Reguers podran regar

LURDES MORESO. Xerta
El canal de regadiu Xerta-Sénia és una de les principals inversions del govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Actualment, Regsa està executant les obres del punt de captació a l'Ebre, la canonada d'impulsió, la construcció de dos quilòmetres de canal i la demolició de l'antic canal Xerta-Càlig per aprofitar el traçat però fer-lo més estret. Aquestes actuacions tenen un pressupost de 62,3 milions d'euros. La previsió del Departament d'Agricultura i de la Comunitat de Regants del Canal Xerta-Sénia és que les primeres finques puguen començar a regar el 2010. Amb tot el projecte no es completarà fins deu anys més tard. El govern va desmentir ahir que l'obra sigui l'inici d'un transvasament al País Valencià, com sosté la Plataforma en Defensa de l'Ebre.
+ Espanya explica els detalls del projecte al costat del nou canal. A sota el punt de captació i la torre de cop d'ariet. Foto: L.M.

«El Xerta-Sénia és un reg per estabilitzar les produccions agràries del territori, i hi ha unanimitat per part dels alcaldes, les cooperatives agràries i els sindicats», va dir el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya per justificar el polèmic projecte de regadiu. En resposta a les crítiques de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que ha començat una campanya de mobilització contra el Xerta-Sénia perquè considera que s'utilitzarà per transvasar aigua a Castelló, Espanya va manifestar: «El Departament d'Agricultura i Regsa estem oberts a donar totes les explicacions necessàries per aclarir els dubtes que pugui generar aquesta obra.» I per donar mostra d'aquesta transparència, el director dels serveis territorials d'Agricultura i el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, van organitzar ahir una visita d'obres, a què van assistir altres càrrecs del govern a l'Ebre i el president de la Comunitat de Regants del Canal Xerta-Sénia, Lluís Cortiella. «Les canonades que s'estan instal·lant són petites, per tant, no hi ha cap perill que aquesta infraestructura s'use per transvasar aigua», va assegurar Cortiella. La capacitat de transport d'aigua a la capçalera del Xerta-Sénia és de 10 metres cúbics per segon, mentre que al final (Ulldecona) serà d'1 metre cúbic per segon. En canvi, la PDE considera exagerada la dimensió de les canonades que s'estan col·locant, de 4,5 metres d'amplada, i de la torre de cop d'ariet que s'ha aixecat al costat de les bombes d'impulsió de 50 metres d'altura.

Pel que fa al ritme dels treballs, que la PDE reclama que es paralitzen, el govern sosté que s'està complint el calendari previst. Actualment, la inversió del Departament d'Agricultura en el canal de regadiu Xerta-Sénia és de 62,3 milions d'euros, 15,3 dels quals es destinen a la captació. «Per fer l'edifici amb les bombes caldrà envair una part de la llera del riu, que posteriorment es restituirà», va dir el responsable del projecte, Albert Farreras. La primera fase del Xerta-Sénia entrarà en funcionament el 2010 i permetrà regar 1.600 hectàrees de Xerta, Aldover i d'una part dels Reguers (Tortosa). NOTÍCIES RELACIONADES

>Arribarà a temps?

>Prova pilot a Freginals

>La Generalitat diu que el canal Xerta-Sénia no amaga cap transvasament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.