| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 5 d'octubre de 2022


dissabte, 4 d'octubre de 2008
>

Seat vol fer aturades temporals de feina que afectaran 4.700 empleats fins a l'estiu

Els sindicats valoren que l'empresa no plantegi acomiadaments, però temen una allau d'expedients en firmes proveïdores

JORDI TORRENTS. Martorell
Seat va anunciar ahir un «ajustament» de la seva producció a Catalunya que consisteix en la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal per a 1.250 treballadors –750, entre novembre i desembre, i 500, entre gener i juliol del 2009–, als quals cal sumar els 3.950 que la filial de Volkswagen enviarà a casa durant cinc i quinze dies també abans de final d'any. En total, si es té en compte els ERO i les aturades productives, la mesura pot afectar uns 4.700 empleats de Martorell i la Zona Franca, ja que alguns poden formar part de les dues accions. Els sindicats parlen de «mínima tranquil·litat», ja que la companyia no s'ha plantejat acomiadar personal, tot i que temen que ara s'iniciï una allau d'expedients similars per part de les empreses proveïdores.


+ El nou Seat Exeo es presenta avui al saló de París. / Foto: SEAT

Seat, segons fonts de la mateixa companyia, va ser ahir molt taxativa en assegurar que té «una caiguda generalitzada de vendes» en els seus principals mercats, en els quals no preveu una reactivació econòmica a curt termini. Fins a final d'any, la filial de Volkswagen parla d'una reducció productiva d'un 5%, per la qual cosa ahir mateix va prendre la decisió de presentar un ERO temporal que afecta 750 empleats de l'àmbit de fabricació, entre els mesos de novembre i desembre. Segons Seat, el mateix ERO s'allargarà de gener a juliol de l'any que ve, quan la companyia enviarà a casa uns 500 treballadors més. Aquesta decisió arriba després que durant els darrers dies, empresa i sindicats intentessin negociar un ajust productiu que afectava 6.000 treballadors. En no haver-hi acord, doncs, la companyia va tirar ahir pel dret amb l'ERO, a més de mantenir la intenció de dur a terme dues aturades més de cinc i quinze dies: d'una banda, 1.980 empleats de la línia 1 –encarregada del nou Ibiza– durant tres dies de novembre i dos de desembre. I d'una altra, 1.969 persones més de la línia 2 –la que produeix els models Altea i León– durant quinze jornades dels mateixos mesos.

Tot i l'alarmisme que pugui crear l'anunci, el president del comitè, Matías Carnero (UGT), recorda que és un expedient «conjuntural» i que la companyia no ha parlat de rescindir contractes. Ell mateix apunta que confia en la fabricació de la nova berlina Exeo –que es presenta avui a París–, de la qual es preveu fabricar-ne 30.000 unitats el 2009. Per part de CCOO, el secretari general d'intercentres de Seat, Manuel Gálvez, també confia en la revifada, tot i que el mateix sindicat tem que la decisió de Seat provoqui «una allau d'expedients» en firmes proveïdores del sector.REDUIR EL NOMBRE FINAL


El comitè té ara quinze dies per presentar al·legacions. Si no s'arriba a un acord, el Departament de Treball valorarà si l'expedient de regulació és justificable. Abans de l'estiu, ja va tirar enrere un ERO temporal que Seat volia presentar per la vaga de transportistes. En les al·legacions, el comitè demanarà que es redueixi el nombre d'empleats que afecta i que s'excloguin els majors de 53 anys.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>El govern estatal parla de «tranquil·litat» sobre el futur del sector automobilístic

>Hola Exeo, adéu Toledo

>450 empleats afectats a tres proveïdors de Nissan

>450 empleats afectats de Nissan

>Una empresa auxiliar de Lear a Roquetes també programa aturades

>Seat enviarà a casa temporalment fins a 4.700 empleats de Martorell i Zona Franca

>Seat enviarà a casa temporalment fins a 4.700 empleats de Martorell i Zona Franca

>Seat vol fer aturades temporals que afecten 4.700 treballadors

>Seat enviarà a casa temporalment fins a 4.700 empleats de Martorell i Zona Franca

>Seat enviarà a casa temporalment fins a 4.700 empleats de Martorell i Zona Franca

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.