| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de setembre de 2021


divendres, 3 d'octubre de 2008
>

La importància dels arxius en la defensa dels drets humans centra l'obertura del congrés de Sarrià

L'accés als documents i la seva desclassificació, en les ponències d'avui i demà

MONTSE BARRERA. Sarrià de Ter
En la inauguració del congrés internacional que va tenir lloc ahir a Sarrià de Ter es va destacar la importància «clau» dels arxius en la defensa dels drets humans, així com l'accés als documents i la seva desclassificació, aspectes en què van coincidir tots els participants a l'acte. La ponència inaugural va anar a càrrec del jurista Carlos Jiménez-Villarejo. El congrés ha estat organitzat per l'Ajuntament, la Diputació i Arxivers sense Fronteres, i s'ha fet coincidir amb les X Jornades del Paper que comencen demà.


+ El congrés va omplir la sala del centre cívic La Cooperativa. Foto: MIQUEL RUIZ

+ Protesta contra Interior. Foto: M.B. M.R.
En l'acte inaugural van intervenir Mariona Corominas, presidenta d'Arxivers sense Fronteres; M. Teresa Ferrés, vicepresidenta de la Diputació; Joan Boada, secretari general d'Interior; Anna Maria Geli, rectora de la UdG, i l'alcalde de Sarrià, Roger Torrent. Corominas va vincular els arxius amb els drets humans i els arxius amb la memòria històrica. Va exposar la necessitat de l'accés als documents i la seva desclassificació, cosa que, va afegir, «és una de les assignatures pendents de la democràcia». Ferrés, per la seva part, va defensar la cooperació de la Diputació en l'accessibilitat al patrimoni documental del seu arxiu en reconeixement al 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Boada va exposar el treball del seu departament en la recuperació dels expedients de més de 30.000 presoners durant el franquisme, i la creació de convenis per obtenir bases de dades de deportats catalans a camps nazis i accés als sumaríssims. En aquest sentit, Boada va qualificar de «xocant» que la Generalitat hagi d'invertir per desbloquejar arxius de l'Estat sobre el franquisme quan «hauria de ser al revés». Torrent va destacar la importància que ha tingut el paper per Sarrià. L'Assemblea de Suport a Núria Pòrtulas, la noia de Sarrià que va estar empresonada acusada de col·laboració amb banda armada, va protagonitzar ahir un acte de protesta abans i durant el congrés, amb exhibició de pancartes i proferint crits i xiulets contra els mossos, ICV i el secretari general d'Interior, Joan Boada. Inicialment s'havia previst l'assistència del conseller Joan Saura, però finalment no hi va anar. El germà de Pòrtulas i una acompanyant van interrompre Boada quan iniciava el seu parlament en el congrés –a la foto– per llegir un manifest en què li demanaven que marxés i la dimissió de Saura.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.