| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 24 de novembre de 2020


dimecres, 1 d'octubre de 2008
>

El TAV s'emportarà el 60% de les inversions de l'Estat a les comarques gironines el 2009

El pressupost, de 580 milions d'euros, supera en 150 milions el del 2008 però es concentra en tres infraestructures

ANNA PUIG. Girona
El TAV torna a acaparar, un any més, bona part de les inversions de l'Estat a les comarques gironines. En concret, l'any que ve s'hi destinaran 347 milions d'euros, que representen un 60% de la inversió total a la demarcació, la qual serà d'uns 580 milions. Així consta en el pressupost que ahir va presentar el govern estatal, en el qual la partida de les comarques gironines té un increment de 150 milions d'euros respecte al 2008 –la inversió prevista era d'uns 430 milions– però pràcticament el 70% de la inversió es concentra en tres grans infraestructures. A part del tren d'alta velocitat, l'aeroport Girona-Costa Brava i el desdoblament de l'N-II rebran una injecció econòmica destacada, de 25 i 27,2 milions respectivament. La resta de partides són molt menors.

Si el 2008 el TAV ja va tenir un impuls important (172 milions d'euros), l'any que ve la inversió és duplicarà, i arribarà als 347 milions, que es destinaran a la continuació de les obres a la demarcació i a la redacció i l'obra de les estacions destinades a aquesta gran infraestructura. La inversió en el TAV, però, té una continuïtat anual fins al 2012, quan es preveu que hagi finalitzat l'obra.

Pel que fa al pressupost global, el Ministeri de Foment és el que destinarà més diners a la demarcació, en concret 104 milions d'euros. La partida més important és per al desdoblament de l'N-II (27,2 milions) però també destaca la construcció d'una nova duana a Puigcerdà (3,3 milions), la millora del tram de l'N-156 entre Ribes de Freser i la Molina (1,3 milions) o de la línia de tren Barcelona-Puigcerdà (7,7 milions). A la xifra total de Foment, cal afegir-hi les partides d'organismes públics com Adif (359 milions, la majoria dels quals són per al TAV, però també hi ha una partida per a la modernització d'estacions del tren convencional) i Aena (25,6 milions, destinats a la millora de les instal·lacions de l'aeroport).

D'altra banda, des del Ministeri de Medi Ambient s'ha previst una inversió de 9 milions, bona part dels quals van a parar al litoral en projectes de control de regressió de la costa. En l'àrea de Cultura, la restauració de la Catedral de Girona i les noves seus de l'arxiu històric provincial i de la biblioteca de l'Estat s'emporten el gruix de la partida, que és de 3,7 milions. Finalment, Hisenda ha previst 4,5 milions per a millores informàtiques, de comunicacions i de mobiliari.

(Més informació a les planes 20 i 24) NOTÍCIES RELACIONADES

>Diverses adjudicacions

>3,3 milions per al litoral

>Obres per a la capital

>Més de 25,6 milions a l'aeroport

>L'N-II tindrà partides per 27 milions

>Satisfacció de Juli Fernàndez i crítiques dures de Jordi Xuclà i Francesc Canet

>Inversions que pugen i baixen

>CiU i ERC rebutgen el pressupost de l'Estat i acusen el govern espanyol d'un reiterat incompliment de l'Estatut

>La pensió mínima d'un jubilat casat pujarà un 6%, fins a 9.709 euros anuals

>El TAV es menjarà el 60% de la inversió de l'Estat a les comarques gironines

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.