| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'agost de 2022


diumenge, 28 de setembre de 2008
>

Sant Sebastià acaba amb sorpresa turca

El film «Pandora's box» s'emporta per sorpresa la Conxa d'Or del festival i Jaime Rosales obté el premi de la crítica

EL PUNT. Sant Sebastià
La pel·lícula turca Pandora's box, de la directora Yesim Ustaoglu, va rebre ahir la Conxa d'Or de la 56a edició del festival de Sant Sebastià en un palmarès sorprenent, ja que el jurat presidit per Jonathan Demme va fer una tria que tenia poc a veure amb el que apuntaven les previsions dels crítics. Pandora's box és un drama en el qual Yesim Ustaoglu mostra l'abisme intergeneracional d'una família turca. Tot i que el nivell del cinema exhibit aquests dies no ha estat excepcional, Demme va ser políticament correcte en afirmar que hi havia «més bones pel·lícules que premis per atorgar». Un dels que no va marxar amb les mans buides va ser el barceloní Jaime Rosales, que va rebre el premi de la crítica per l'aproximació al món d'ETA que fa a Tiro en la cabeza.


+ Jaime Rosales posa per als mitjans poc després de saber que seria premiat. Foto: EFE

Les declaracions que el president del jurat va fer dijous lloaven un estil cinematogràfic més proper al documental, i donen sentit al premi al millor director atorgat a Michael Winterbottom per Gènova, on fa un nou relat d'una família en crisi ambientat a la ciutat italiana i que el britànic ha rodat amb austeritat tècnica. La decisió del jurat, que premiava per primer cop el director en la seva tercera participació a Sant Sebastià, va provocar alguns xiulets de rebuig entre els assistents.

Tampoc no van encertar les travesses que vaticinaven com a guanyador per al premi principal un altre drama familiar, el de la cinta japonesa Auritemo, auritemo de Hirokazu Kore-Eda, que finalment no va recollir cap guardó. El nido vacío, relat sobre la crisi de la mitjana edat d'un escriptor d'èxit, ha donat la Conxa de Plata al seu actor protagonista, Óscar Martínez, a més d'imposar-se e en la categoria de millor fotografia pel treball d'Hugo Colace.

La nord-americana Melissa Leo, protagonista de Frozen river, de la debutant Courtney Hunt, i la veterana actriu francesa Tsilla Chelton, que apareix a Pandora's box, el film guanyador, van compartir el premi a la millor actriu en una edició amb grans actuacions femenines, entre les quals han destacat també les de Carme Elias i Verónica Echegui. «Ha estat una decisió de gran dificultat que ha exigit al jurat molt de temps de deliberació», va dir Demme.

El premi al millor guió va anar a parar a Benoit Delepine i Gustave Kervern, que han signat i dirigit la comèdia negra francesa Louise-Michel. La iraniana El cavall de dues cames de Samira Makhmalbaf, va rebre un discutit premi especial del jurat, distinció que l'any passat va ser per a la germana petita de la directora, per Buda explotó por vergüenza.

Millor pel·lícula - Pandora's Box, de Yesim Ustaoglu

Millor director - Michael Winterbottom, per Gènova

Millor actor - Óscar Martínez, per El nido vacío

Millor actriu - Tsilla Chelton, per Pandora's box, i Melissa Leo, per Frozen river

Premi del jurat - Two-legged horse, de S. Makhmalbaf

Premi de la crítica - Tiro en la cabeza, de Jaime Rosales

Premi Sant Sebastià - Vicky Cristina Barcelona, de Woody Allen


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.