| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 15 d'abril de 2024


divendres, 26 de setembre de 2008
>

Endesa lamenta que la transparència perjudiqui la imatge del sector atòmic

Els responsables del pla exterior d'emergència nuclear de Tarragona es reuneixen avui a Barcelona

JORDI PRADES. Tarragona
«L'actual sistema de comunicació de successos és d'alguna manera pervers, atès que s'han de notificar incidents molt menors que, una vegada notificats, són manipulats per alguns sectors d'una manera molt interessada, donant una versió distorsionada de la qualitat amb què es treballa en el sector». Ho afirma el director general d'energia nuclear d'Endesa, Alfonso Arias, segons el qual «en la pràctica, una interpretació extensiva de la transparència informativa està resultant perjudicial per a la imatge del sector». Arias també creu que l'ampliació de la vida útil de les centrals nuclears és una decisió «lògica i justa».


+ El ministre durant la compareixença d'ahir al Senat. Foto: EFE

Alfonso Arias, exsecretari general del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i actual president de la junta d'administradors de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (l'ANAV, que gestiona les tres centrals catalanes), considera que «el que no hauria de passar és que es converteixi en una pràctica habitual donar molta importància a fets que són tècnicament notificables però que tenen una transcendència molt limitada en la gran majoria dels casos» i que «en màquines tan complexes és normal que es produeixin». En una entrevista concedida a Nuclear España, la revista de la Societat Nuclear Espanyola, Arias afirma que «no s'ha de donar importància al nombre de successos notificables» perquè «en la majoria dels casos no serveixen per a qualificar la qualitat de l'operació d'una central».

El director general d'energia nuclear d'Endesa atribueix la imatge negativa del sector a la pressió mediàtica i al fet que a l'Estat espanyol «hi ha un entorn diferent al d'altres països que tenen més assumida la realitat de la indústria nuclear». No obstant, diu que «no s'ha de tenir por de la notificació, que permet la difusió de l'experiència operativa i, amb això, l'aprenentatge de totes les centrals i l'adopció de mesures per millorar les condicions de seguretat». També afirma que «les centrals espanyoles estan sent ben gestionades i es troben en bon estat» i que la seva gestió «ha estat qualificada, en nombroses ocasions, com a excel·lent». Pel que fa a la creació de la direcció general d'energia nuclear d'Endesa no amaga que «l'augment de la pressió mediàtica i reguladora» han precipitat els esdeveniments. De fet, l'acord es va prendre un mes després que es fes pública la fuita radioactiva d'Ascó I, per bé que Arias assegura que la decisió estava presa abans de l'incident.

Aquesta direcció general, diu, «servirà per dotar Endesa d'una estructura especialitzada a un nivell més alt i amb una major autonomia, fet que redundarà en un increment de la seguretat en l'explotació». En aquest sentit també es mostra «convençut que les relacions amb el CSN milloraran» i assenyala que «la seguretat no només es basa en els controls de l'organisme regulador, sinó principalment en el nivell d'exigència de les mateixes empreses».

Pel que fa a la pròrroga de les llicències de les centrals, es mostra confiat i optimista, i afirma: «Crec que la decisió política serà la correcta, ja que l'ampliació de la vida de les centrals és l'única decisió lògica i justa.» Segons afegeix sobre aquest punt, «quan la factura de la llum comenci a tenir certa significació en el pressupost es pensarà en uns altres termes.» NOTÍCIES RELACIONADES

>Ascó I es torna a connectar a la xarxa i notifica un altre succés

>Indústria resoldrà la sanció en sis mesos

>La transparència perjudica la imatge del sector nuclear, segons Endesa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.