| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'agost de 2022


dimecres, 24 de setembre de 2008
>

Rosales presenta «Tiro en la cabeza», rebuda amb percepcions divididesI. MERINO. Sant Sebastià

«Jo no sóc un artista i un polític, de manera que no tinc solucions al conflicte i a la violència del País Basc. Com a ciutadà, però, em preocupa. I com a cineasta proposo un llenguatge i unes formes que, resultant desconcertants, poden contribuir a veure les coses d'una altra manera i pensar-les diferent en un moment en què les idees estan bloquejades», va comentar Jaime Rosales ahir a Sant Sebastià, en una roda de premsa molt concorreguda a propòsit de Tiro en la cabeza.

Protagonitzada per Ion Arretxe, director artístic de La soledad, l'anterior pel·lícula de Rosales, Tiro en la cabeza és una proposta conceptual (com és propi del cineasta) que, sense que puguin sentir-se els diàlegs, mostra des d'una certa distància la imaginada quotidianitat d'un membre d'ETA fins que reconstrueix els fets reals que van dur a l'assassinat dels dos policies. D'aquesta manera, el cineasta mostra un individu amb un comportament «normal» (trobades amb amics als bars, passejades amb la filla, moments d'amor amb la seva parella, traient diners d'un caixer automàtic) fins que, en sentir-se amenaçat per la presència dels policies, reacciona d'una manera amb la qual, en paraules del mateix Rosales, es converteix en una bèstia irracional fins arribar a matar. «He volgut mostrar l'absurd de la violència i com n'és d'absurda una ideologia que du al crim», va comentar Jaime Rosales en una roda de premsa en què hi va haver qui li va retreure que hagi «humanitzat» els membres d'ETA. Afectat, però amb serenitat i respecte, el cineasta va respondre: «Sabia que assumia riscos amb la meva proposta. És un fracàs que no li hagi agradat la pel·lícula, però no puc pretendre agradar a tothom.» Bona part dels periodistes assistents van aplaudir la resposta de Rosales. Aquest havia argumentat prèviament el perquè de la seva opció i les seves intencions: «Estem en un moment d'enfrontament entre els polítics i d'actituds tancades en què no s'escolten les raons de l'altre. Però la ciutadania presenta actituds més moderades i espera que, amb recursos democràtics que no s'han aprofitat, s'arribi a una solució.» I encara va afegir-hi: «Potser és ingenu de la meva part, però vull ser positiu per creure que hi pot haver una solució que eviti més dolor i que no perpetuï aquesta situació.» La pel·lícula es va projectar ahir a Sant Sebastià amb una recepció inevitablement polèmica i dividida.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.