| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 26 d'octubre de 2021


dimarts, 23 de setembre de 2008
>

Munné-Jordà recopila 35 anys de contes de gènere fantàstic

Els relats parteixen de la quotidianitat i desemboquen en episodis extraordinaris

RAÜL MAIGÍ. Vilanova i la Geltrú
Antoni Munné-Jordà ha volgut fer una mirada retrospectiva dels seus treballs de narrativa breu amb El mirall venecià (Pagès Editors), un llibre que completa una altra selecció de contes experimentals (Tresgressions) publicada fa quatre anys a la mateixa editorial. El recull actual consta de setze textos de gènere fantàstic, cinc dels quals són inèdits. Escrits entre el 1970 i el 2005, els contes tenen tints autobiogràfics i recullen també, en certa manera, la història del país dels darrers anys.


+ L'escriptor Antoni Munné-Jordà. Foto: R.M.

El mirall venecià és el relat que obre el volum (prologat per Víctor Martínez-Gil) i està fet expressament com a metàfora del llibre. El mirall del conte, del segle XVIII, té la capacitat de mostrar escenes anteriors que hi han passat per davant. Munné-Jordà posa un mirall davant la seva pròpia creació literària, revisada i polida, en un exercici de revisió que comparteix amb el lector.

La tria és prou diversa, amb el recurs habitual de la primera persona, múltiples referències al seu entorn local (Vilanova i la Geltrú), i històries que parteixen de la quotidianitat, de fets reals, per anar prenent un caire fantàstic. A cada conte hi aplica tècniques diferents, i no els ofereix cronològicament sinó intentant que un condueixi a l'altre.

La idea del llibre va sorgir a partir d'un relat que va resultar massa curt per a una novel·la. Aprofitant un accident informàtic que el va obligar a recuperar carpetes i arxius de l'ordinador, en va sortir un llibre unitari de contes de ciència-ficció, terror i fantasia.

Al llarg de la seva trajectòria, Munné-Jordà ha escrit pràcticament de tot. Li falta el teatre, que era la idea inicial de la novel·la Veus de boira des del pont. Té dietaris, poemes, però també multitud d'articles d'assaig sobre ciència ficció. A final d'any sortirà a El Cep i la Nansa la tercera part d'una trilogia que va començar amb La ciència del mar i L'única mort. Amb Poso el comptaquilòmetres a zero tancarà una història que abarca un cicle imaginari de 7.000 anys. NOTÍCIES RELACIONADES

>Estendard de la ciència-ficció

>Antoni Munné-Jordà aplega en un volum 35 anys de contes de ciència-ficció

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.