| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 18 de setembre de 2019


dimarts, 23 de setembre de 2008
>

Els últims de la classe

Som dels últims de la classe, certament, i això no es deu a una única causa, però la de la inversió pública no és precisament la menys important

la contra

ENRIC RAMIONET.

Un optimista històric afirmava que els articulistes o les opinions que defensen i els debats que mantenen avancen en espiral. Que ressegueixen obsessivament els mateixos territoris i les mateixes idees, que giren incansables damunt les pròpies dèries, però que quan ho fan, tendeixen a elevar-se, a perfeccionar els arguments i afinar les observacions. Els optimistes resulten entendridors però s'equivoquen sovint. Contemplin, sinó, aquesta nova incursió estacional, de campanya de grans magatzems, en el debat sobre la salut de l'educació a casa nostra i admirin com no ens hem elevat ni un mil·límetre. Ja hi hem dedicat àgores, tertúlies, especials informatius, i ja disposem d'un nou informe de la Fundació Bofill, però seguim a ran de terra, alçant trinxeres i arrapats a les mateixes cebes.

En Cuní i algunes àvies esclavitzades maleeixen les vacances dels mestres, d'altres invoquen la cultura de l'esforç a l'escola per més que no aconsegueixen imposar-la en la vida domèstica; també hi ha qui insisteix en la necessitat d'avaluar (i suspendre) els mestres; o qui entén que és fonamental desregularitzar i primar discrecionalment, que són creences velles, tan antigues com el capitalisme, o la jerarquia, o la competència o els tatuatges però que ara, unes i altres, fan modern.

Ateses les circumstàncies i ja que hem estat convocats unànimement a reiterar els arguments, a girar novament sobre el traçat d'aquesta feixuga sínia, permeteu-me insistir obsessivament en un detallet de l'anterior estudi Bofill: els recursos que Catalunya destina a l'educació, malgrat haver crescut darrerament, segueixen essent dels més baixos d'Europa (a l'any 2005 era el 2,14% del PIB, inferior al de Grècia: 2,76%, Turquia: 2,53%, o al de la mitjana espanyola: 3,28%, per no esmentar, és clar, Finlàndia: 4,36%, o Suècia: 5,26%, o Islàndia: 6,18%).

Ja sé que ara no toca, que el nou informe abandona les constatacions d'aquesta lacerant gasiveria i tot i que sembla diversificar les causes de les nostres misèries, situa la sospita, la càrrega de la culpa, en les vel·leïtats de les administracions i en la ineficàcia dels mestres. Sospito que si s'hagués encarregat per abatre les resistències dels docents enfront de la nova llei d'educació, l'informe resultant no seria gaire diferent d'aquest. Ara toca parlar dels privilegis i dels interessos corporatius de la gent que es dedica a aquesta feina, destinada, en el futur, a immigrants i missioners.

Sembla, doncs, que podem prescindir dels desgavells organitzats des del departament, o de la calamitat bíblica que ha representat la implantació de la sisena hora, i preparar-nos per brindar per una nova llei que serà complaent amb els centres privats en perjudici dels públics i que procurarà incorporar alguns criteris empresarials d'aquests que en la Sanitat, per exemple, han aportat tantes alegries. La competència i el mercat sempre proporcionen lliçons interessants en l'àmbit dels serveis públics com podem comprovar diàriament en el sector de l'habitatge o en la qualitat de la televisió.

Som dels últims de la classe, certament, i això no es deu a una única causa, però la de la inversió pública no és precisament la menys important. Podríem tenir millors mestres, millors pares, millors periodistes, millors estudis i fins i tot millors delegats d'Ensenyament, però el sotrac que aquests darrers anys ha experimentat la nostra societat demana destinar ingents recursos a les polítiques públiques i temo que el que està sonant no és justament això.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.