| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 21 de juliol de 2019


dijous, 4 de setembre de 2008
>

Vallès. Denuncien que han barrejat uralita amb runa al nou polígon de Can Bages

Els tècnics municipals no hi van trobar, fa dos dies, cap abocament d'aquest material, que conté amiant

MAR CARRERA. Castellar del Vallès
La plataforma Aturem Can Bages, contrària al nou polígon que s'està urbanitzant a Castellar des de final d'agost, assegura que «s'ha barrejat» i «esmicolat» uralita, un material de construcció que conté amiant, amb la runa que asseguren que es fa servir per anivellar el terreny. La denúncia la van tramitar als Mossos d'Esquadra el 29 d'agost, però no la van entrar al registre de l'Agència de Residus de Catalunya i, per tant, encara no se'n deriva cap inspecció. Diversos tècnics de l'Ajuntament van ser a la zona dilluns i dimarts i no van detectar cap abocament d'aquest tipus. El consistori va donar llicència d'obra a l'empresa Stachys, al juliol.



+ Membres de la plataforma ahir a Can Bages, i, en l'ampliació, imatge de la runa facilitada per l'entitat. Foto: M.C. EL PUNT

La plataforma contrària al futur polígon de Can Bages, formada per deu entitats de Castellar i d'altres de fora com ara ADENC o Unió de Pagesos, va assegurar ahir que en la urbanització del tercer espai industrial que tindrà Castellar una part de la uralita que diuen que hi havia abocada a la zona «ha estat esmicolada i barrejada» amb la resta de runa de l'obra. «La desídia política i ciutadana» havia convertit algunes zones del polígon no consolidat en «abocadors incontrolats», diuen en un comunicat, i alerten que s'hi havia acumulat runa, plàstics, residus «perillosos» i uralita. «Tenim constància que algunes parts d'aquests residus no s'han tractat i s'han utilitzat per reomplir i anivellar parts del polígon», afegeixen. Alguns membres de la plataforma van denunciar la presència d'aquests abocaments el 29 d'agost passat als Mossos d'Esquadra, uns dies després que s'hagués iniciat la tala d'arbres a la zona i els moviments de terres.

Tot i que els detractors del polígon havien dit al principi que també ho havien denunciat a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), fonts d'aquest organisme van apuntar que fins ahir al migdia no van ser coneixedors de la denúncia. La queixa, però, no va ser entrada pels particulars al registre de l'ARC, una de les vies que té la ciutadania per denunciar irregularitats amb els residus, i, per tant, encara no se'n derivarà cap inspecció. Ahir fonts de la plataforma van aclarir que, de la policia catalana, la denúncia passaria al Departament de Medi Ambient i d'allà a l'ARC.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Castellar, Aleix Canalís, va informar ahir que dilluns i dimarts diversos tècnics municipals es van desplaçar a la zona, però no hi van trobar abocaments d'uralita, tot i que no va descartar que hi hagués altres acumulacions de runes. De fet, la zona de Can Bages s'havia convertit en els darrers temps en un espai força degradat, malgrat que els ecologistes continuen defensant que encara és un connector biològic. En la compareixença d'ahir, la plataforma també va dir que s'estava abocant runa en un tram pròxim al torrent de Can Bages, una zona pròxima a la masia que és propietat municipal (prop d'on es farà la depuradora que servirà al polígon). L'entitat, que ja ha recollit 300 adhesions, també va retreure la tala d'arbres que s'ha fet.



LES RESPONSABILITATS
El polígon és promogut per una junta de compensació, que compta amb la representació del consistori i té com a propietària majoritària l'empresa Greco. El govern local (PSC) va atorgar al juliol el permís d'obra a l'empresa Stachys –que igual que Greco pertany al grup Hemeretik– per fer tant el desbrossament com el clavegueram, però tal com va recordar Canalís, abans de donar la llicència no es fa una inspecció prèvia, sinó que es mira si el projecte «s'ajusta a l'ordenament».

Un dels usuaris del polígon va assegurar a aquest diari que en els darrers mesos havia vingut una empresa especialitzada per retirar uralita d'una nau que es desmantellava a Can Bages. El fibrociment (uralita) cal retirar-lo amb cura perquè quan s'esquerda desprèn amiant, que és perjudicial per als pulmons i provoca asbestosi. El regidor va confirmar ahir el desmantellament i va dir que eren «treballs previs» a la urbanització.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Denuncien que hi ha uralita entre la runa del polígon de Can Bages de Castellar

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.