| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 3 de juny de 2023


diumenge, 31 d'agost de 2008
>

Tres universitats dels Països Catalans lideren la producció científica de l'Estat

La Universitat de Barcelona és la primera, l'Autònoma la tercera i la de València la quarta, segons un estudi

E. CASTELLANO. València
Entre les quatre primeres universitats amb més producció científica de l'Estat hi ha tres universitats dels Països Catalans, segons un informe de la Fundació Coneixement i Desenvolupament, patrocinada per Banesto. Són la Universitat de Barcelona, l'Autònoma i la de València. Aquestes tres universitats van generar 6.853 documents, una xifra que representa un alt percentatge respecte al conjunt d'universitats de l'Estat espanyol. A més, de tots aquests documents, 5.822 han estat esmentats en revistes científiques ja que han estat considerats d'interès segons les normes d'impacte derivat del Journal Citation Reports, que mesura la importància d'una publicació científica segons el nombre de citacions que han rebut els articles durant els darrers dos anys.


+ Paranimf de la Universitat de Barcelona durant l'acte de presentació del llibre blanc de les universitats públiques catalanes. Foto: ANDREU PUIG

La Fundació Coneixement i Desenvolupament es va constituir a finals de l'any 2002 amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats concretes del món universitari de l'Estat espanyol. És presidida per Ana Patrícia Botín, presidenta de Banesto, i té entre el seus patrons representants del món empresarial de tota la península Ibèrica.

Anualment publica un informe en el qual es pot observar que en producció científica les universitats dels Països Catalans estan situades en els primers llocs de la llista pel que fa a producció científica. En aquest sentit, la Universitat de Barcelona encapçala el rànquing, amb 2.365 documents generats, dels quals 1.897 van ser esmentats en revistes científiques.

En aquest mateix paràmetre hi ha la Universitat Autònoma de Barcelona, en tercera posició, que va generar 1.465 documents, dels quals en va veure esmentats 1.246. La quarta posició és ocupada per la Universitat de València Estudi General, amb 1.416 documents generats i 1.164 esmentats en revistes especialitzades.

Continua en el vuitè lloc la Universitat Politècnica de Catalunya, amb 930 documents generats, i tanca la llista en la posició tretzena la Universitat Politècnica de València, amb 677 documents científics de producció pròpia.

Aquestes dades coincideixen amb les que conté l'informe anual de la Universitat de Xangai, que situa totes aquestes universitats en punts de referència semblants en el rànquing d'universitats quant a producció científica.

És així com aquestes universitats de l'àmbit lingüístic català mostren el valor de l'indicador de potencial investigador calculat per la Thomson Scientific per a cada universitat. Aquest indicador té l'origen en el factor d'impacte del Journal Citation Reports, que mesura la importància d'una publicació científica en funció del nombre d'articles publicats i de les citacions que han rebut els seus articles durant els dos darrers anys.

Pel que fa al nombre de publicacions per professor, destaca la Universitat de Navarra (amb 1,4 articles per professor), seguida de la Universitat Autònoma de Barcelona (amb una proporció d'1,1 articles per professor), la Universitat de Barcelona (amb 0,9 articles) i la Universitat de València Estudi General (amb 0,6 articles).

A més d'aquests paràmetres, l'informe esmentat analitza el nombre de patents com a mostra de l'indicador d'activitat investigadora de la universitat, i en aquest sentit la Universitat Politècnica de València encapçala la llista, seguida en el quart lloc per la Politècnica de Catalunya i en el cinquè per la Universitat de València Estudi General.

- 1. Universitat de Barcelona
- 2. Universitat Complutense de Madrid
- 3. Universitat Autònoma de Barcelona
- 4. Universitat de València Estudi General
- 5. Universitat Autònoma de Madrid
- 6. Universitat de Santiago de Compostel·la
- 7. Universitat de Granada
- 8. Universitat Politècnica de Catalunya
- 9. Universitat de Sevilla
- 10. Universitat del País Basc
- 11. Universitat de Saragossa
- 12. Universitat d'Oviedo
- 13. Universitat Politècnica de València
- 14. Universitat Politècnica de Madrid
- 15. Universitat de Vigo

( El rànquing té en compte els documents de recerca generats per cada universitat i que han estat esmentats per revistes científiques)
 NOTÍCIES RELACIONADES

>R+D+I

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.