| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 13 de juny de 2024


dissabte, 30 d'agost de 2008
>

Montilla replica a Solbes que Catalunya no acceptarà la imposició d'un mal acord

Els partits catalans rebutgen unànimement l'amenaça del ministre d'Economia i Mas acusa l'Estat de «deslleial»

J.TRILLAS O.A.-ETXEARTE. Vilopriu
Catalunya no acceptarà la imposició d'un mal acord de finançament. Era la resposta clara i curta del president de la Generalitat, José Montilla, a l'amenaça del ministre d'Economia, Pedro Solbes, que l'Estat impulsarà la seva pròpia reforma del model si no hi ha acord amb els territoris; un advertiment que ha indignat el govern i els partits catalans. Montilla, que veu com Solbes fa la Generalitat coresponsable de l'incompliment i com algunes veus del PSOE l'acusen d'insolidari, va alertar que el PSC no admetrà «indicacions ni molt menys lliçons de ningú». Era el posicionament del President però també dels partits que van rebutjar en bloc l'amenaça de Solbes. Artur Mas va titllar «d'immensa deslleialtat» la posició del govern espanyol sobre el finançament.


A Vilopriu, durant la setena Trobada d'Estiu, que organitza l'associació Nou Cicle, José Montilla va remarcar que tots els partits catalans i el govern de la Generalitat treballaran per aconseguir un acord sobre finançament que estarà centrat en les previsions que van quedar definides a l'Estatut i que han garantir la suficiència per oferir al país uns recursos de qualitat. I això s'aconseguirà, segons Montilla, amb diàleg, negociació i fermesa, però sense acceptar cap imposició. Per Montilla aquest serà un acord difícil, però que arribarà i entrarà en vigor el 2009: «No es pot respondre amb imposicions a les raons de Catalunya. Ens hi juguem el futur del país. Juguem amb unes forces que poden certament no ser suficients, però juguem amb les raons i els arguments i la unitat catalana. Si guanya Catalunya, guanya l'Espanya plural que tants anys fa que defensem.» Ahir, Montilla es va voler mostrar ferm i va voler també fer palesa aquesta fortalesa davant el to desafiant de la compareixença de Solbes, teòricament per explicar l'incompliment del 9 d'agost. Una compareixença que ha disgustat l'executiu català, que ha vist, a més, que el govern espanyol el fa coresponsable de no haver respectat els terminis i que l'adoctrina sobre la interpretació de l'Estatut. «No ens calen lliçons de ningú. Ara estem en unes posicions allunyades i precisament per això caldrà ser flexible. Potser no tenim tota la raó, però en tenim moltes, i més raons que desqualificacions», va dir. I això passa mentre el govern i CiU continuen mirant d'acordar una proposta comuna de mínims. Per això Montilla va defensar la necessària unitat dels partits, missatge en què va coincidir amb el titular d'Economia, Antoni Castells.

El també primer secretari del PSC va posar damunt la taula la necessitat d'aquesta unitat: «Res del que proposem està fora de mesura, si tenim la tenacitat que va tenir Josep Tarradellas i la visió i convicció de Jordi Pujol i Pasqual Maragall estic segur que ens en sortirem», va dir. A la porta de Can Mallol, diverses plataformes es van manifestar contra la MAT, el parc eòlic i el TAV.UNITAT CONTRA SOLBES
Els partits catalans van mantenir la unitat en contra dels postulats de Solbes. Amb Montilla, el PSC trencava el silenci mantingut dijous, en un context –el Congrés, on comparteix grup amb el PSOE– que els és especialment incòmode. El secretari d'organització José Zaragoza ja havia advertit al matí que el to i la mateixa exposició de Solbes «no ajuden a arribar a acords amb Catalunya».

I també hores abans de la intervenció de Montilla, ERC li va demanar «fermesa». Joan Puigcercós es va reunir amb els principals representants de la formació a les institucions per coordinar l'estratègia sobre el finançament, després del polèmic pacte que ICV va tancar amb la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega. Acabada la trobada, que els republicans pretenen repetir mensualment, Puigcercós va deixar clar que ERC vol ser la «garantia» de la unitat. Va assegurar que després de l'«error» que van cometre els ecosocialistes, vigilaran amb «zel» que cap formació es deixi portar pel «partidisme» que fa dos anys va minar la negociació de l'Estatut. Pel que fa a la possibilitat que ERC surti del govern si no hi ha un bon acord, Puigcercós es va alinear amb la tesi avançada per Josep-Lluís Carod-Rovira: «No hi ha damunt la taula cap avançament electoral.» És més, va avisar que la seva formació no anirà «més enllà» del que estableix un Estatut a què es van oposar. Per Puigcercós, ha arribat l'hora que els que van avalar la reforma «assumeixin les seves responsabilitats». Els republicans veuen prioritari que el front català tanqui la proposta unitària per al finançament.

Des d'ICV, el secretari general, Jordi Guillot, va lamentar la posició inflexible del titular d'Economia i exigia «un canvi d'actitud en la negociació». Guillot, tal com ja ha fet el govern, alertava que Catalunya no firmarà un mal acord i que això portaria a una crisi institucional i política a l'Estat.EL MÉS DUR
La reacció més dura va arribar del president de CiU. «El govern espanyol no pot imposar un finançament a Catalunya si no hi ha acord», assegura Artur Mas, que considera que la posició de l'executiu estatal cap a Catalunya és d'una «immensa deslleialtat i una monumental presa de pèl». Mas creu que la manera de fer-hi front és amb unitat dels partits però també condicionant el finançament al suport al pressupost de l'Estat, un missatge adreçat al PSC, que separa els dos processos. La presidenta del PP Alícia Sánchez Camacho va criticar que el PSOE no compleixi amb el que està aprovat.


JOSÉ MONTILLA
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
«No es pot respondre amb imposicions a les raons de Catalunya. Ens hi juguem el futur. (...) Si guanya Catalunya, guanya l'Espanya plural que defensem»

«Res del que proposem està fora de mesura, si tenim la tenacitat que va tenir Josep Tarradellas i la visió i convicció de Jordi Pujol i Pasqual Maragall, estic segur que ens en sortirem»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>De la Vega manté l'advertiment

>Montilla replica a Solbes que no admetrà un mal acord

>Montilla replica a Solbes que no acceptarà un mal acord

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.