| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 15 d'abril de 2024


dimecres, 27 d'agost de 2008
>

L'adjudicació del magatzem nuclear d'Ascó reobre el debat sobre els residus

La Generalitat demana una reunió amb la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) sobre l'incendi de Vandellòs

JORDI PRADES EFE. Tarragona
La inoportuna publicació al BOE d'ahir de l'anunci d'adjudicació del projecte del magatzem temporal individual (MTI) de combustible irradiat ha reobert la polèmica sobre els residus d'alta activitat radioactiva i la vida útil de les centrals quaranta-vuit hores després que l'incendi de Vandellòs II hagi tornat a qüestionar la fiabilitat de la indústria atòmica. La caixa dels trons ja es va destapar quan, a l'abril, l'empresa estatal de residus, Enresa, va posar en concurs les bases del projecte. L'anunci va coincidir llavors amb un altre incident, el de la fuita de partícules radioactives d'Ascó I. L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) i la Coordinadora Anticementiri de Residus Nuclears (CANC) van reiterar ahir la seva oposició al projecte per motius diversos.


El BOE va publicar ahir l'anunci d'Enresa que dóna compte de l'adjudicació de l'expedient que té com a objecte la «contractació del disseny, el suport al llicenciament (1a fase) i el subministrament d'un sistema d'emmagatzematge modular transportable a l'emplaçament de la central nuclear d'Ascó (2a fase)». L'adjudicació a l'empresa nord-americana Holtec International, per un import de 17,5 milions de dòlars (gairebé dotze milions d'euros), va tenir lloc el dia 4 de juliol.

«Ja n'estàvem al cas, és un tràmit més d'un procediment que s'està tirant endavant sense transparència ni informació pública», va lamentar Sergi Saladié, de la CANC. Aquest portaveu de l'entitat, que al maig va protagonitzar una concentració contra el magatzem davant de la Subdelegació del Govern a Tarragona, va reiterar les peticions que aleshores va fer al màxim representat de l'Estat a la demarcació, entre les quals, que es retiri el procediment per instal·lar l'MTI a Ascó i que s'obri un debat sobre la gestió dels residus.

Els ecologistes adverteixen que augmentar la capacitat d'emmagatzematge de combustible irradiat representa en la pràctica acceptar que es prorrogarà la vida útil de les centrals nuclears més enllà del 2013 (en el cas d'Ascó) i del 2021 (en el de Vandellòs), que és quan es calcula que se saturarà la capacitat de les piscines on les centrals guarden actualment els elements combustibles d'urani utilitzats. A més, temen que el nou dipòsit d'Ascó s'acabi convertint en un cementiri permanent, ateses les dificultats per trobar un lloc per construir-hi el magatzem temporal centralitzat (MTC) que preveu el sisè pla general de residus radioactius, segons el qual aquesta instal·lació havia d'entrar en funcionament el 2011. NOTÍCIES RELACIONADES

>L'alcalde condiciona el projecte a la temporalitat

>El govern català vol més controls i competències

>60.000 euros diaris

>L'adjudicació del magatzem nuclear d'Ascó reobre el debat sobre residus

>Adjudiquen el cementiri de residus nuclears d'Ascó per dotze milions d'euros

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.