| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 15 d'abril de 2024


dimecres, 27 d'agost de 2008
>

El govern desautoritza Saura i es desentén de l'acord de finançament amb De la Vega

ERC retreu al conseller d'Interior que confongués les responsabilitats com a líder d'ICV amb les que té en l'executiu

ANNA SERRANO. Barcelona
Res no s'ha mogut en la negociació del finançament d'ençà que el 9 d'agost el govern espanyol va incomplir el mandat estatutari de tenir-ne acordat el nou model. És la conclusió de la primera reunió després del parèntesi estival de l'executiu català, que va desautoritzar l'acord subscrit del president d'ICV, Joan Saura, i la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, perquè abans de tres mesos hi hagi un pacte sobre el sistema. És un acord «de partit» que no hauria d'haver fet el també conseller d'Interior, segons li van retreure el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, i consellers d'ERC, que li van recriminar que hagi confós els papers a ICV i la Generalitat. El govern continua esperant una altra proposta de finançament de l'Estat.


+ Josep-Lluís Carod-Rovira, José Montilla i Joan Saura conversen, ahir, en la reunió del govern. Foto: JUANMA RAMOS

Era la primera reunió del govern després que l'Estat incomplís el mandat estatutari del 9 d'agost i també des de l'acord entre el líder d'ICV i la vicepresidenta espanyola que salvava José Luis Rodríguez Zapatero de comparèixer al Congrés –demà ho farà Pedro Solbes en lloc seu– i que, un cop ignorat el termini, donava tres mesos per negociar el nou finançament, fins al novembre. El pacte va causar un profund malestar dins de l'executiu, ja que els ecosocialistes, malgrat que sostenien que el feien en nom del govern –Jaume Bosch dixit– i amb el previ avís a José Montilla, no en van informar ERC, malgrat que, posteriorment, van reconèixer que això havia estat un «error». El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ja se'n va desmarcar la setmana passada, i ahir va ser en la reunió del govern que, juntament amb altres consellers d'ERC com ara Josep Huguet i Jordi Ausàs, va retreure a Saura que barregés les seves responsabilitats a ICV i a l'executiu, un debat del qual el PSC va quedar al marge. Des d'Esquerra no es considera assumible que, un cop l'Estat no l'ha respectat, sigui una força política la que, unilateralment, fixi un nou calendari per a una negociació «bilateral» liderada a Catalunya pel conseller d'Economia, Antoni Castells. Durant la reunió, Saura va insistir que era «un acord de partit», segons fonts de la Generalitat. Ausàs, però, li va retreure que això no s'havia deixat clar, ja que dirigents com ara Bosch insistien que era de govern.

A la pràctica, l'acord ha estalviat al president del govern espanyol la compareixença a la cambra baixa, però no ha suposat cap avenç per a la negociació. El conseller Huguet va ser l'encarregat, com a portaveu de l'executiu, de deixar clar que el govern no l'assumeix. La negociació del finançament, no es va estar d'insistir, no ha avançat des del 9 d'agost, quan l'executiu i CiU van fer un acte conjunt per denunciar l'incompliment del PSOE. «No s'han de confondre les accions de partit i les del govern», va advertir el conseller, que va atribuir el pacte a una «tàctica partidista» d'ICV. De tres mesos, res de res. Un cop passada la data clau, el govern «no té cap termini» per arribar a un acord de finançament amb l'Estat, tot i que és conscient que si s'ha de plasmar en el pressupost per al 2009 s'han d'apressar.A LES MANS DEL PSOE
Encallada la negociació en l'incompliment del 9 d'agost, el govern espera ara que Solbes mogui fitxa, després que els principis que va presentar abans de l'estiu per negociar l'acord eren «infraestatutaris», en paraules de Montilla. «Ha de ser el govern espanyol, el que faci una contraproposta que demostri que vol complir l'Estatut», va instar Huguet. La pilota és a la teulada del PSOE, que ja va ajornar la represa de la negociació havent tornat de les vacances fins a la tardor. Potser per això l'executiu no espera res de la compareixença que demà farà el vicepresident econòmic per explicar l'ajornament de la negociació del model de finançament.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El govern i CiU confien acordar un mínim pels volts de l'11 de setembre

>Intercanvi de retrets entre el PSC i CiU i entre el PSOE i el PP

>Puigcercós dóna per tancada la polèmica

>Pujol augura una «crisi important» amb l'Estat si no hi ha finançament

>El govern es desentén del pacte de Saura amb De la Vega pel finançament

>El govern es desentén del pacte de Saura amb De la Vega pel finançament

>El govern es desentén del pacte de Saura amb De la Vega pel finançament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.