| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 22 de setembre de 2021


dijous, 21 d'agost de 2008
>

La «millora» de la carretera del coll d'AlforjaORIOL PUNTÍ. POBOLEDA (PRIORAT)..

El projecte de reforma de la C-242 en el tram Ulldemolins-Alforja no ha previst l'impacte social i paisatgístic que pot ocasionar a la part nord-est de la comarca del Priorat.

La carretera actual, de 5 metres d'amplada i en bon estat de conservació, no es pot considerar ni saturada ni especialment perillosa. Sembla raonable una millora del traçat que faci més còmode el desplaçament, però convertir la carretera en una via de 7 metres d'amplada, més un metre de vorera a cada banda, a part de la cuneta de 75 cm a la banda del talús, és un despropòsit i més tenint en compte que es tracta d'una carretera de muntanya. El projecte d'ampliació redueix revolts, preveu carrils d'avançament i augmenta l'amplada de la carretera, però en cap moment dissenya àrees de repòs i de contemplació del paisatge, ni mesures d'integració al territori.

A part de l'impacte ambiental i paisatgístic em preocupa el tipus de construcció i les característiques de la població que pot atreure. Em preocupa també la influència negativa que pot ocasionar als pobles de la zona que han pogut conservar la seva personalitat i que han lluitat per fer de la seva forma tranquil·la de viure, de l'agricultura i del paisatge uns actius econòmics d'interès cabdal. Una via més ràpida només acostarà els serveis dels municipis grans a la població dels municipis més petits. Segurament generarà el creixement dels pobles però en cap cas afavorirà l'arrelament de la població, ni millorarà els serveis i la qualitat de vida.

Cal invertir perquè els municipis petits disposin cada vegada de més serveis, i cal dotar també els nuclis rurals d'un transport públic adequat que disminueixi la dependència actual del cotxe particular i posi fi a la discriminació que això representa per a amplis sectors de la població. Si no ho fem així estem abocant els nuclis rurals a convertir-se en «urbanitzacions disperses» i ciutats dormitori sense cap vida pròpia i completament dependents dels serveis exteriors.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.