| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dimecres, 20 d'agost de 2008
>

Els titulars de la central d'Ascó guanyen en un dia el doble de la sanció màxima per la fuita

Les companyies Endesa i Iberdrola han tingut durant el primer semestre del 2008 un benefici de 7.961 milions d'euros

GUSTAU MORENO AGÈNCIES. Ascó
El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va garantir ahir una multa «contundent» als titulars de la central nuclear d'Ascó, per la gestió de la fuita radioactiva del novembre, i va anunciar que al setembre obrirà l'expedient sancionador. Amb tot, Sebastián no va concretar a quant ascendirà la sanció, que estarà dins d'una forquilla d'entre 9 i 22,5 milions d'euros, segons la proposta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). El ministre no va valorar si la sanció és «ridícula», com diuen els ecologistes, tenint en compte els guanys de les empreses. Les companyies Iberdrola i Endesa han tingut uns beneficis de 1.959 milions i 6.002 milions durant el primer semestre, que suposa un benefici diari de 43,6 milions, el doble de la sanció màxima proposada pel CSN.


La multa màxima proposada pel CSN representaria, si fos ratificada pel Ministeri d'Indústria, la sanció més important imposada a una central nuclear espanyola. Amb tot, els 22,5 milions d'euros de la sanció ha estat titllada de «multa ridícula» per grups com Greenpeace i Ecologistes en Acció, que alerten que la xifra és insignificant al costat dels beneficis de les empreses que formen part de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV). Així, al web de la companyia elèctrica Iberdrola s'informa que l'empresa ha guanyat 1.959 milions d'euros durant el primer semestre d'enguany, un període durant el qual l'altra propietària de la central d'Ascó, Endesa, ha tingut uns beneficis de 6.002 milions d'euros, també segons la seua pàgina d'internet.

En total, les dues companyies elèctriques han guanyat 7.961 milions d'euros durant els primers sis mesos de l'any; per tant, cada dia del primer semestre del 2008 les dues empreses han guanyat 43,6 milions d'euros amb les seues diferents activitats empresarials, una xifra que s'aproparia al doble de la sanció màxima proposa pel CSN, que seria de 22,5 milions.

De fet, el portaveu de Greenpeace, Carlos Bravo, ja va advertir dilluns que la multa rècord proposada pel CSN equivaldria al benefici que els titulars de la central d'Ascó poden obtenir «en pocs dies» amb l'electricitat produïda a la planta atòmica. Sobre aquesta afirmació, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va recordar que el govern de l'Estat ha d'ajustar-se a la llei, que estipula que s'ha d'aplicar una sanció sobre la base de la recomanació del CSN.

El ministre d'Indústria sí que va anunciar ahir a Múrcia que la sanció serà «contundent», tot i que no va especificar-ne la quantitat perquè encara no havia rebut l'informe del CSN. Fa dos mesos, el mateix Sebastián va afirmar al Congrés que el govern aplicaria als titulars de la central d'Ascó la multa més dura que proposés el CSN, i per tant tot fa pensar que el Ministeri d'Indústria aprovarà una sanció més propera als 22,5 milions que a la multa mínima de 9 milions. La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, que amb Sebastián i Elena Espinosa és una altra dels anomenats ministres atòmics, tampoc va valorar ahir si la sanció proposada pel CSN seria suficient.MIGUEL SEBASTIÁN
MINISTRE D'INDÚSTRIA
«Serem contundents en la sanció a l'empresa, si considerem com el CSN que hi ha hagut una falta greu»


CRISTINA GARMENDIA
MINISTRA DE CIÈNCIA I INNOVACIÓ
«22 milions són molts diners, però no puc fer projeccions del que significa la xifra en l'àmbit empresarial»


FRANCESC VALLÈS
diputat psc tarragona
«Esperem que aquesta sanció exemplar serveixi perquè mai es torni a produir un incident com aquest»


RAFEL VIDAL
ALCALDE D'ASCÓ
«Una de les coses que s'han trobat a faltar ha estat la falta i la fluïdesa d'informació, que són millorables»


PERE MUÑOZ
ALCALDE DE FLIX I SENADOR DE L'ENTESA
«Exigirem que ara es prioritzen les inversions en seguretat, i el pla exigit pel CSN ha d'anar més enllà»


RAFEL VIDAL
ALCALDE D'ASCÓ
«Una de les coses que s'han trobat a faltar ha estat la falta i la fluïdesa d'informació, que són millorables»


PERE MUÑOZ
ALCALDE DE FLIX I SENADOR DE L'ENTESA
«Exigirem que ara es prioritzen les inversions en seguretat, i el pla exigit pel CSN ha d'anar més enllà»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Quatre anys de marge

>Satisfacció moderada

>Els titulars d'Ascó I guanyen en un dia el doble de la sanció màxima que rebrien

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.