| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 25 de febrer de 2024


dimarts, 19 d'agost de 2008
>

La nuclear d'Ascó haurà de pagar un mínim de 9 milions per la fuita radioactiva

El CSN proposa una sanció històrica de fins a 22,5 milions d'euros, que ara haurà de ratificar el Ministeri d'Indústria

GUSTAU MORENO. Ascó
El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va aprovar ahir per unanimitat la seua proposta de sanció per a la central nuclear d'Ascó per la fuita de partícules radioactives del novembre passat, per haver amagat l'incident, i per la manipulació dels detectors de radioactivitat. La multa podria ser de fins a 22,5 milions d'euros, la més gran que s'ha imposat mai en la història nuclear de l'Estat espanyol, però ara serà el Ministeri d'Indústria l'encarregat de ratificar la sanció. En concret, l'informe del CSN inclou quatre propostes de sanció greus i dues de lleus, i també preveu una multa mínima d'uns 9 milions d'euros. L'empresa titular de la central d'Ascó ja ha anunciat que presentarà al·legacions, mentre que els ecologistes demanen que li retirin la llicència d'explotació.


+ La central nuclear d'Ascó podria haver de pagar una multa de 22,5 milions per la fuita radioactiva del novembre. Foto: J.F.

Nou mesos després de la fuita de partícules radioactives a través del sistema de ventilació de la nuclear d'Ascó, ahir va fer-se pública la proposta de sanció que imposaria el CSN. L'incident es va produir el novembre del 2007, quan dos operaris van aixecar amb cordes un bidó de 50 litres d'aigua radioactiva i el van vessar sobre la piscina de combustible. Tres dies després, un tècnic va activar la ventilació i les partícules van sortir a l'exterior, però el CSN no va ser informat fins tres mesos més després. Així, ara la central d'Ascó haurà d'afrontar una sanció de fins a 22,5 milions d'euros. La llei de reforma del CSN, aprovada un mes abans de la fuita radioactiva de la central d'Ascó, estableix sancions de fins a 30 milions d'euros, deu vegades superior a la multa que es podia imposar fins aquell moment. Per tant, si la sanció fos aprovada pel Ministeri d'Indústria, seria la multa més important de la història de les centrals nuclears a l'Estat, tot i que l'informe emès pel CSN matisa que l'incident d'Ascó no va afectar la població ni el medi ambient, i que l'estimació del risc també és «remota i lleu». Però el mateix document adverteix que van produir-se errades importants en el control i en el procés de subministrament d'informació al mateix CSN, i recorda que el titular de la central va manipular els detectors de radioactivitat i que va intentar amagar l'incident. De fet, la fuita no va sortir a la llum pública fins a l'abril d'enguany, per una denúncia del grup ecologista Greenpeace.

El CSN proposa quatre sancions greus i dues de lleus per als titulars de la planta d'Ascó I. En el cas de les sancions greus, una és de «grau màxim», ja que l'emissió radioactiva a l'interior de la central va superar la dosi anual permesa. A més, el CSN recorda que en aquest cas es van modificar els monitors de radiació dels edificis de combustible, per fixar-los a un valor superior a l'establert. D'altra banda, quant a les sancions greus en grau mitjà, el CSN remarca que la central no va establir els controls de contaminació externa del personal un cop descoberta la contaminació, i també que no va classificar, senyalitzar ni delimitar radiològicament les zones de lliure accés de la central nuclear, després de la detecció de les partícules. A més, el titular de la planta no va notificar la troballa de partícules fins al 4 d'abril, tot i que les havia trobat el 14 de març. El CSN també proposa una sanció perquè l'empresa va incomplir les seues instruccions i no va proporcionar, entre aquelles dues dates, una informació «ràpida i veraç» sobre la contaminació als inspectors del CSN. L'última sanció greu en grau mitjà és perquè el titular de la central no va fer constar la contaminació trobada a les zones de lliure accés, en els diferents registres de vigilància radiològica. Finalment, el CSN inclou en la seua proposta dues sancions lleus de grau mínim, ja que l'empresa no va emetre el corresponent informe de succés notificable davant l'actuació dels monitors de l'edifici de combustible de la central, el 26 de novembre. A més, el titular de la central no va adoptar les mesures necessàries per minimitzar l'exposició de la població a la radioactivitat, quan el 21 d'abril un camió que duia residus de la central i partícules radioactives va sortir de la central sense que es detectessin. A més, en aquest últim episodi també es va incomplir la normativa sobre transport de mercaderies perilloses.

D'altra banda, el CSN també valora l'aplicació d'un nou pla d'acció amb actuacions de caràcter tècnic i organitzatiu, que «supervisarà» directament. L'objectiu de l'anomenat pla Procura, aprovat fa dos mesos, és abordar «totes les deficiències» que l'episodi d'Ascó ha deixat al descobert. A més, el CSN també revisarà el seu sistema de control i destinarà un tercer inspector resident a la central d'Ascó. NOTÍCIES RELACIONADES

>Decepció dels ecologistes

>CiU demana un pla econòmic a la comarca

>Solé Arnal reclama altres «compensacions»

>Sanció rècord de fins a 22,5 milions per la fuita radioactiva d'Ascó I

>El CSN proposa una multa rècord de fins a 22,5 milions per la fuita radioactiva d'Ascó

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.