| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dilluns, 18 d'agost de 2008
>

Garcia es crema al foc de l'infern

Dissabte al vespre el municipi riberenc de Garcia va quedar completament a les fosques per rebre 400 diables i cremar-se, un any més, amb el foc de Satanàs

la crònica

JOSEP MEDINA.

+ 400 diables de dotze colles van participar en el XXV Correfoc de Garcia. Foto: J. M,

Sota l'eclipsi lunar de dissabte a la nit, Garcia va cremar en un infern de foc, fum i diables, en el correfoc més popular de les Terres de l'Ebre. 400 diables de dotze colles d'arreu dels Països Catalans van concentrar-se a la reduïda plaça del poble per rebre Satanàs i esperar les seues ordres per engegar les metxes d'un espectacle al qual van assistir prop de 2.000 persones.

La Colla de Diables de Garcia va preparar un espectacle especial per celebrar el vint-i-cinquè aniversari del seu correfoc. A les 9 del vespre, a la vora del riu Ebre, tots els espectadors van presenciar l'arribada de Satanàs, procedent de l'altra banda del riu al llom del drac de la Colla, en Jordiet. El poble va quedar a les fosques, i fins i tot es va apagar la lluna. Tothom va seguir el diable major i atemorits pel foc que l'acompanyava van veure com s'alçava damunt la plaça. Allí, Satanàs va cridar les dotze colles, que van aparèixer per diversos carrers, i els va exposar el seu desig d'enguany: el diable sentia la imperiosa necessitat de tenir descendència i, per tant, volia conèixer les dones de totes les colles per escollir-ne una per fer-li un diablet.

L'afortunada va ser una noia de la Colla de Diables de Garcia, que va presenciar la felicitat del malvat déu de l'infern sota el silenci dels carrers del poble. Faltaven pocs minuts perquè Garcia cremés, i la foscor s'apoderava de tot, excepte de Satanàs, que es mantenia alçat davant de tothom, i sota el crit de «Garcia, a cremar!», el municipi riberenc es va convertir en un ball de 400 diables durant un sens fi de gairebé dues hores.

El ritme desesperat dels tambors de la colla recordava el pas pel purgatori, i quan en Jordiet engegava a córrer enmig de la plaça tothom s'havia d'apartar de la seua fura. Els més valents i protegits de les espurnes van ballar amb els diables, i els altres contemplaven la dansa de l'infern des d'un lloc apartat o des d'algun balcó.

La Colla de Diables de Garcia té un recorregut generacional força arrelat al municipi. Cada casa té algun membre que hi està o hi ha estat algun cop. L'any 2003, el correfoc de Garcia va ser guardonat com a millor acte cultural de les Terres de l'Ebre, i no és estrany, ja que l'esforç i la dedicació dels garcians ha fet possible la grandiositat d'aquesta festa.

Judith Massip, membre de la colla, va exposar ahir la intenció de tot el grup de continuar els pròxims anys fent el mateix estil d'espectacle i correfoc que ens han brindat aquest cap de setmana. NOTÍCIES RELACIONADES

>Cós Iris de final de festa.

>Segur de Calafell celebra la Festa d'Estiu.

>El correfoc de Garcia aplega 400 diables en el 25è aniversari

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.