| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 20 d'agost de 2019


dissabte, 16 d'agost de 2008
>

Els vaixells que recorren la Costa Brava porten uns 800.000 passatgers cada any

El sector agrupa unes 60 empreses que ofereixen tot tipus de rutes i línies regulars, però alerta que va de baixa

ORIOL MAS.
Els vaixells que recorren la Costa Brava porten uns 800.000 passatgers cada estiu, segons han explicat fonts del mateix sector. A les comarques gironines hi ha unes 60 empreses que s'hi dediquen, i que ofereixen sobretot el servei de línia regular entre diferents municipis i el de rutes amb sortida i arribada a un mateix punt, on destaca, sobretot pel volum de trànsit, les illes Medes. En el primer cas, en canvi, Tossa i Cadaqués són els destins preferits, tant per les característiques de les poblacions com per la dificultat d'arribar-hi per carretera. Tot i aquestes xifres, el sector reconeix que va de baixa i que cada any porten menys viatgers, i ho atribueix a un descens progressiu del turisme, sobretot l'estranger. Blanes, Lloret, Tossa i l'Estartit és on hi ha més activitat.


+ Dos vaixells d'empreses diferents, recollint passatgers a la platja de Lloret, la setmana passada. Foto: JOAN SABATER

Les dades de Ports de la Generalitat indiquen que el 2007 hi va haver més de 372.000 passatgers de vaixells, gairebé tots d'àmbit local. A aquesta xifra, però, s'hi han de sumar els passatgers que pugen a la platja i no al port. A Cadaqués, Lloret, Platja d'Aro, Tossa i Sant Antoni de Calonge es recullen els viatgers a la platja mateix, i per això no estan comptats en les dades oficials. I també els recullen a la platja algunes de les companyies que operen a Blanes i Palamós. Segons els càlculs del president de l'Associació Catalana d'Activitats Marítimes, Josep Ros, el 2007 es van portar uns 800.000 viatgers.

Ros admet que la recessió en el turisme està obligant les companyies a diversificar el negoci i parar més atenció a alternatives com el turisme cultural i naturalista, amb rutes específiques de Dalí o parcs naturals, per exemple. Segons Ros, «les xifres no són alarmants, però la temporada d'estiu, de juny a setembre, va de baixa, proporcionalment al turisme». Joan Sureda, de Dofi Jet Boats, i Pere Roura, de Viajes Marítimos, coincideixen amb Ros. Les dues companyies fan rutes regulars pel sud de la Costa Brava, i es dediquen estrictament al transport de viatgers. Per Roura, «abans la gent venia sola, però ara l'has d'anar a buscar i treballar més perquè et vingui». Sureda explica que els turistes tenen cada cop menys poder adquisitiu: «Abans feien més excursions, per això ara la tendència és cercar un mercat de més qualitat.»

Trànsit de passatgers als ports gironins durant el 2007:


El Port de la Selva - 5.490 passatgers

Roses - 46.775 passatgers

L'Escala - 31.729 passatgers

L'Estartit - 114.730 passatgers

Palamós - 36.684 passatgers (22.184 dels quals en creuers internacionals)

Sant Feliu de Guíxols - 150 passatgers

Blanes - 137.068 passatgers

Total - 372.626 passatgers


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Empreses familiars

>Girona, el gran mercat

>Augmenta la demanda per celebrar-hi casaments, aniversaris i comiats de solter

>Alternativa al transport terrestre

>Resseguint la costa

>Els vaixells de la Costa Brava porten uns 800.000 passatgers a l'any

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.